Koronavírus - Szigorúbb intézkedésekre szólította fel a madridi tartományi vezetést a spanyol egészségügyi miniszter

Koronavírus, 2020.09.28

Szigorúbb járványügyi intézkedések azonnali meghozatalára szólította fel a madridi tartományi vezetést a spanyol egészségügyi minisztert hétfőn tartott sajtótájékoztatóján.

Salvador Illa azt kérte az autonóm régió kormányának elnökétől, hogy a többi régióhoz képest kiugró koronavírus-esetszámot mutató térségben mielőbb alkalmazzák a szaktárca által megfogalmazott intézkedéseket.

Ez azt jelenti, hogy a jelenleg csak szórványosan bevezetett kijárási korlátozásokat terjesszék ki az egész fővárosra, valamint minden olyan településre a régióban, ahol az elmúlt két hétben meghaladta az ötszázat az igazolt esetszám 100 ezer lakosra vetítve.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: a fővárost is magában foglaló 6,6 millió lakosú tartományban regisztrálják az országos esetek mintegy 40 százalékát, a fertőzöttek száma pedig tovább növekszik.

"Már késésben vagyunk és lépni kell" - jelentette ki, hozzátéve, hogy véleménye szerint nehéz hetek várnak a térségre.

Mint mondta, reméli, a tartományi és a központi kormány közös járványvédelmi munkacsoportjának keddi ülésén kedvező válasz érkezik, és Madrid felülvizsgálja a jelenleg érvényben lévő intézkedéseit.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette: Madridban 100 ezer lakosra vetítve a fertőzöttek száma 775, míg az országos átlag 290. Az ország 17 tartományából tízben pedig ennél alacsonyabb a fertőzöttek aránya. Az elvégzett teszteknél az országos pozitivitás 11,5 százalék, Madridban 21 százalék - tette hozzá.

A járványügyi szakember hangsúlyozta: az elmúlt hetekben nem változott lényegesen a koronavírus-helyzet az országban, tartományi szinteken mutatkoznak eltérések, van ahol érzékelhető javulás, de akad, ahol nem, ezért ott célzott intézkedések szükségesek.

A spanyol egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az elmúlt 24 órában több mint 2400 új fertőzöttet jelentettek országosan. A hétvége folyamán több mint 31 ezerrel nőtt a regisztrált esetek száma, amelyek összesen meghaladják a 748 ezret.

Péntek óta 179 ember hunyt el koronavírus-fertőzés következtében, egy hét alatt 359-en vesztették életüket. A halálos áldozatok száma 31 411.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!