Koronavírus - Szijjártó: komoly kockázatot jelentene egy újabb migrációs hullám

Koronavírus, 2020.06.24

Jelentős egészségügyi és gazdasági kockázatokat jelentene egy újabb migrációs hullám, márpedig a koronavírus az illegális bevándorlás erősödését válthatja ki, minthogy a járvány a már egyébként is nehéz helyzetben lévő országokat sújtotta jobban - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter spanyol kollégájával szerdán közösen tartott madridi sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Magyarországnak és Spanyolországnak helyzetéből fakadóan eltérő a látásmódja a migráció kérdésében, de vannak közös pontok is, Arancha González Layával egyetértettek például abban, hogy könyörtelenül fel kell lépni az embercsempész-hálózatok ellen, valamint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a két ország közös vízgazdálkodási projektet indít Marokkóban, így javítva a helyi lakosok életkörülményeit.

A tárcavezető leszögezte, hogy az egyik legfontosabb állami feladat most a munkahelyek megvédése, és üdvözölte az Európai Bizottság előző napi döntését, amellyel jóváhagyta a nagyvállalatok koronavírus miatti kártérítését célzó magyar támogatási programot.

A járvány tanulságairól szólva pedig hangsúlyozta, Európa nem kerülhet még egyszer annyira kiszolgáltatott helyzetbe, mint az elmúlt hónapokban volt, ezért létre kell hozni bizonyos stratégiai kapacitásokat, tekintet nélkül a pénzügyi szempontokra, még ha ezek "békeidőben" feleslegesnek is tűnnek.

Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarországnak Spanyolország a 15. legfőbb kereskedelmi partnere, 200 spanyol cég több mint 5000 embernek ad munkát Magyarországon, de még számos kiaknázatlan lehetőség van a kétoldalú együttműködésben.

Emellett bejelentette, hogy Magyarország új konzuli képviselet nyit a dél-spanyolországi Málagában.

Arancha González Laya újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a bevándorlás kezelését illetően nincs minden kérdésben egyetértés a két ország között, de dolgozni fognak azért, hogy az igazságosság és a szolidaritás elvére alapozva sikerüljön kompromisszumos megoldást találni európai uniós szinten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!