Koronavírus - Szíria - EU: meg kell szüntetni az ellenségeskedést a járvány terjedésének megállítása érdekében

Koronavírus, 2020.03.29

Az ellenségeskedés befejezése önmagában is fontos Szíriában, de alapvető előfeltétele annak, hogy a koronavírus okozta járvány terjedése megálljon, valamint a régóta szenvedő lakosság védelmet kapjon annak pusztító következményeitől - hangsúlyozta az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) vasárnap kiadott nyilatkozatában.

Az uniós szolgálat aláhúzta, a harcok befejezése országosan, de különösen Idlíb tartományban elengedhetetlen, ahol az emberek nagy számban készülnek elhagyni lakóhelyüket.

A nyilatkozatban az ENSZ szíriai különmegbízottja, Geir Pedersen nemrégiben elhangzott felhívására emlékeztettek, amely szerint azonnali és országos tűzszünetre van szükség Szíriában, különös tekintettel a koronavírus-járvány gyors terjedésére.

"Az Idlíb tartományra vonatkozóan, közelmúltban elfogadott tűzszünet törékeny. Meg kell erősíteni, és ki kell terjeszteni Szíria egészére" - fogalmaztak.

Az Európai Unió a szíriai humanitárius tevékenységek legjelentősebb támogatójaként készen áll arra, hogy segítse az ENSZ erőszak megállítását és a koronavírus terjedésének megfékezését célzó erőfeszítéseit. Az unió, ahogy a konfliktus elmúlt tíz évében, továbbra is segítséget nyújt a szükséget szenvedő szíriai embereknek, és kiegészítő támogatásokat biztosít a járvány jelentette kihívás leküzdésében is. Együttműködik nemzetközi partnereivel, az ENSZ ügynökségeivel és a civil szervezetekkel a világjárvány megállítását célzó törekvések fokozásának érdekében - tették hozzá.

Az Európai Unió elkötelezett a szíriai erőszak felszámolása és a konfliktus politikai megoldása mellett - szögezte le az unió külügyi szolgálata.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!