Koronavírus - Szlovéniában csütörtöktől újabb korlátozások léptek életbe - FRISSÍTÉS (új: újabb szigorítások)

Koronavírus, 2020.10.22

Szlovéniában csütörtöktől újabb korlátozások léptek életbe, bezártak a mozik és a kulturális intézmények - közölte a helyi sajtó, miközben ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában. Janez Jansa kormányfő sajtótájékoztatóján jelezte: újabb szigorításokat vezetnek be szombattól.

Járványügyi szakemberek a múlt héten teljes országos lezárást javasoltak a kormánynak, amely szerint a bevásárlóközpontokat és szállodákat is be kellene zárni, de a kabinet korábban úgy döntött: olyan intézkedések hoznak, amelyek megpróbálnak egyensúlyt teremteni a vírus terjedése és a gazdasági aktivitás között.

A miniszterelnök a kormányülést követően csütörtökön bejelentette: mégis tovább szigorítanak. Szombattól egy hétig bezárják a nem alapvető fontosságú boltokat, a vendéglátóhelyeket és a szállodákat, néhány kivétellel pedig az óvodákat és a diákotthonokat.

Hozzátette: vizsgálják az új koronavírus tömeges tesztelésének lehetőségét is. Kezdetben a veszélyeztetett csoportokat, majd az egész lakosságot tesztelésnek vetik alá - hangsúlyozta.

A kormányfő felszólította a gazdasági szereplőket, hogy amennyiben tehetik, otthonról végezzék el munkájukat. Ahol ez nem lehetséges, ott szigorúan be kell tartani a vírus terjedésének megakadályozására szolgáló összes megelőző intézkedést - húzta alá.

Jansa kitért Angela Merkel német kancellárral videókapcsolat útján folytatott kora délutáni tárgyalása is.

Szavai szerint Németország segítséget ajánlott Szlovéniának a járvány legyőzéshez. Ez a segítség orvovi eszközökre, köztük lélegeztetőgépekre vonatkozik, nem személyzetre - mondta, majd hozzáfűzte: Németország is munkaerőhiánnyal küzd az egészségügyi ellátórendszerben.

A kormány által csütörtökön közzétett adatok szerint szerdán 1663-mal 17 646-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hét beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 207-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 357-en vannak kórházban, közülük 62-öt ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint egy nap alatt, csütörtökre 1563-mal nőtt, és elérte a 29 850-et az azonosított fertőzöttek száma. Tizenhárom ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 406-ra nőtt. Kórházban 661 beteget ápolnak, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője arra kérte az állampolgárokat, hogy kerüljenek el minden nem szükséges érintkezést. Csak a járványügyi intézkedések betartásával érhető el, hogy a gazdaság és más tevékenységek működhessenek, valamint nyitva tarthassanak az iskolák - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!