Koronavírus - Szlovéniában végleg felfüggeszthetik az egyadagos Janssen-oltás alkalmazását

Koronavírus, 2021.11.30

Szlovéniában végleg felfüggeszthetik a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen koronavírus elleni egyadagos oltásának alkalmazását, miután kiderült, hogy összefüggés van egy haláleset és a vakcina használata között - jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter kedden, hozzátéve, hogy a vakcinát a jövőben csak "kifejezett kérésre" adják be.

Koronavírus - Janssen-vakcinaszállítmány érkezett Kecskemétre Poklukar sajtótájékoztatóján azt mondta: a haláleset kivizsgálására külön szakmai bizottságot hoztak létre, amely mostanra igazolta, hogy összefüggés volt szeptemberben egy 20 éves nő halála és az említett vakcina alkalmazása között.

Zoran Simonovic, a bizottság koordinátora elmondta: az öttagú testület, amelynek egy neurológus, egy virológus, egy belgyógyász, egy gyógyszerész és egy járványügyi szakember is tagja volt, megállapította, hogy a fiatal nőnél a vakcina belső vérzéshez vezető immun trombocitopéniát váltott ki. Az immun trombocitopénia a véralvadást elősegítő vérlemezkék, a trombociták számának veszélyes mértékű csökkenését jelenti, ami miatt a vér nem tud megalvadni. A halál oka trombotikus stroke, azaz agyvérzés volt - mondta.

"A 20 éves nőnek korábban nem volt olyan betegsége, amely befolyásolhatta volna a tünetek megjelenését az oltás után" - húzta alá a szakember.

Szlovéniában a terhes nők kivételével minden felnőtt számára elérhető volt a Janssen-vakcina, és eddig 120 000 embert oltottak be vele.

A fiatal nő esete a második az országban, amelyben összefüggésbe hozható a vérrögképződés a vakcina felvételével. Egy másik fiatal nőnél is súlyos mellékhatások alakultak ki az oltás után, de időben kapott orvosi ellátást, így felépült.

Eközben második hete lassul a járvány terjedése Szlovéniában és Horvátországban is.

Szlovéniában keddre 2482 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 16 beteg halt meg. Kórházban 1128 beteget ápolnak, közülük 280-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 230 177-en kaptak védőoltást, közülük 1 148 063-an már a második adagot is felvették.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 3858 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 73-an haltak meg. Kórházban 2512 beteget ápolnak, közülük 314-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 180 860-an kaptak védőoltást, közülük 1 937 416-an már a második adagot is felvették.
(MTI)

Címkék

Janssen
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!