Koronavírus - Szóvivő: az Európai Bizottság még értékeli a magyar helyreállítási tervet

Koronavírus, 2021.07.12

Az Európai Bizottság még nem fejezte be a koronavírus-járvány okozta károk helyreállításának finanszírozását célzó magyar terv értékelését, a brüsszeli testület kéthónapos meghosszabbított határidő elfogadását fogja kérni az illetékes magyar hatóságoktól - közölte Arianna Podesta, az uniós bizottság illetékes szóvivője hétfőn.

A szóvivő a testület szokásos sajtótájékoztatóján feltett kérdésre válaszolva elmondta, a folyamat zajlik, a nemzeti terv értékelésének késedelméről a magyar hatóságokat az Európai Bizottság értesítette.

Közölte, a brüsszeli illetékesek jelenleg az Európai Bizottság korábbi kérdésére adott, pénteken érkezett magyar választ elemzik, a lehető legrövidebb határidővel.

"A magyar helyreállítási terv értékelése inkább heteket, mintsem napokat vehet igénybe, ezért az Európai Bizottság azt fogja javasolni a magyar hatóságoknak, hogy egyezzenek bele egy két hónapos meghosszabbított határidőbe" - fogalmazott.

Az uniós bizottság minden tagállammal együttműködik annak érdekében, hogy nemzeti helyreállítási terveik megfeleljenek a közös célkitűzéseknek és az uniós jogszabályoknak. A bizottság megbeszélése a magyar hatóságokkal folytatódik - tette hozzá.

A magyar kormány nemzeti reformtervének elfogadására előzetesen kiírt határidő hétfőn jár le. Az uniós bizottság eddig tizenhat uniós tagállam nemzeti tervét fogadta el, és öt tagország - Lengyelország, Észtország, Románia, Svédország és Finnország - kérte terve értékelési folyamatának meghosszabbítását. Az EU korábban közölte: kész meghosszabbítani a nemzeti helyreállítási tervek értékelésének határidejét "a működőképes, pontos, az uniós célkitűzésekre választ adó" reformtervek elfogadásának biztosítása érdekében. Az értékelési időszak alatt az uniós hatóságok párbeszédet folytatnak az érintett országgal, és észrevételeket küldhetnek vagy kérdéseket tehetnek fel a tervvel kapcsolatban. A tagország információt szolgáltathat, illetve módosíthatja nemzeti tervét.

Az Európai Bizottság május közepén kapta meg az uniós helyreállítási alap igénybevételére vonatkozó hivatalos magyar tervet, Magyarország 7,2 milliárd euró (mintegy 2500 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást igényel stratégiai fejlesztési projektekre az uniós eszközből a következő hat évre.

A Magyarország által végrehajtani tervezett reformok és beruházások egyebek mellett a zöld átállás, az egészségügy, a kutatás, a digitális gazdaság, a kohézió és a közigazgatás kulcsfontosságú szakpolitikai területei köré szerveződnek, a nemzeti terv továbbá intézkedéseket vázol a fenntartható közlekedés, az energetikai átállás és a körforgásos gazdaság terén.

Az uniós finanszírozási eszköz a Next Generation EU nevű helyreállítási csomag középponti elemét jelentő forrás. Az eszköz 672,5 milliárd eurót biztosít a beruházások és a reformok támogatására 2018-as árakon számolva. Az összeg 312,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és 360 milliárd euró kölcsönből tevődik össze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!