Koronavírus - Tetőzhetett a járvány a legfertőzöttebb észak-angliai térségekben

Koronavírus, 2020.10.30

A legújabb statisztikai adatok arra vallanak, hogy tetőzhetett a koronavírus-fertőzések terjedési üteme a legfertőzöttebb észak-angliai térségekben, és a terjedés intenzitását mérő R reprodukciós ráta is csökkent országos átlagban.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett heti felmérése szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országrészében - az október 23-ával zárult egy hétben 568 100 volt a koronavírust hordozó fertőzöttek száma.

Ez azt jelenti, hogy a vizsgált héten az angol lakosság 1,04 százaléka volt koronavírus-fertőzött.

Az ONS közölte: számítási módszertana arra vall, hogy a múlt héten tízezer lakosonként naponta 9,52 új koronavírus-fertőzés történt Angliában; ez naponta 51 900 új fertőződésnek felelt meg.

A statisztikai hivatal más módszerekkel méri a koronavírus-fertőzés terjedésének sebességét, mint a kormány. A brit egészségügyi minisztérium a koronavírus-szűrésekkel kétséget kizáróan igazolt új fertőzéseket tünteti fel napi adatismertetéseiben, az ONS ugyanakkor szélesebb adatkörre kiterjedő, becsléseket is tartalmazó folyamatgörbéket vázol fel heti kimutatásaiban.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a csütörtök estével zárult 24 órában az Egyesült Királyság egészében 23 065 koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Országszerte eddig 30,6 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül 965 340 lett pozitív.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - az Egyesült Királyságban eddig 45 955 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak.

A statisztikai hivatal pénteken ismertetett felmérése hangsúlyozza ugyanakkor, hogy jóllehet a legfertőzöttebb észak-angliai térségekben a járvány terjedési sebessége továbbra is magas, úgy tűnik azonban, hogy az északkeleti országrészben az újonnan elvégzett szűrések pozitivitási arányának alakulását jelző, korábban felfelé ívelő görbe immár lapossá vált.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testülete (SAGE) pénteken közölte: legújabb számításai szerint az "R" reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagában jelenleg 1,1-1,3 között van, ami azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 11-13 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A SAGE becslése szerint a múlt héten 1,2-1,4 között volt az országos "R" mérőszám, vagyis egy hét alatt csökkent valamelyest a koronavírus-járvány terjedési üteme.

A testület számításai szerint az országon belül a nagy-britanniai járvány egyik gócpontjában, Északnyugat-Angliában a legalacsonyabb a reprodukciós ráta: itt a szakértők 1,0-1,2 közötti "R" értéket mértek.

A 1,0-es "R" szint azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány terjedési üteme nem gyorsul.

A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a nagy-britanniai járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett ez a mutató országos átlagban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!