Koronavírus - Tiltakozik a kormány járvány- és válságkezelése ellen az ellenzéki pártszövetség

Koronavírus, 2020.12.31

Az Orbán- kormány "felelőtlen járvány- és válságkezelése" és "az önkormányzatok kivéreztetése" ellen tiltakozik a csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott közös közleményben a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd.

A Városaink kifosztása nem kormányzás! című közleményt Fekete-Győr András, a Momentum elnöke; Gyurcsány Ferenc DK-elnök; Jakab Péter, a Jobbik elnöke; Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan, az MSZP két társelnöke; Szabó Tímea és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnökei, valamint Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnökei jegyzik.

A magukat demokrata ellenzéki pártszövetségként meghatározó szervezetek deklarációjukban - amit az év utolsó politikai akciójaként aposztrofálnak - kiemelték: az év utolsó napjaiban az Orbán-kormány több olyan döntést hozott, amellyel "éppen a legnehezebb időkben dobta le magáról a kormányzati felelősséget, és lemondott többmillió magyarról".

"A karácsonyi pénzszórásban az Orbán-kormány a gazdaságvédelemre szánt források felhasználásával saját klientúráját támogatta. A járvány és a gazdasági válság kezelése helyett százmilliárdokat szórt el egyebek közt stadionra, motorsportra, a miniszterelnöki rezidencia környékére. A Fidesz hatalmi céljait szolgáló alapítvány támogatásával 100 milliárd forintnyi közpénzből csinált magánvagyont" - írták.

Az ellenzéki pártszövetség szerint az iparűzési adó megfelezéséről hozott kormánydöntés nem jelent érdemi segítséget a bajba került vállalkozásoknak, érdemben veszélyezteti viszont az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatásokat szerte az országban. Az önkormányzatok utolsó saját bevételének megnyirbálásával csődközeli helyzetbe sodorják a magyar települések jelentős részét. Azt is hozzátették, hogy a kormány "az ellenzéki vezetésű településeket hétszer akkora megszorítással sújtja, mint a fideszes vezetésűeket". A megyei jogú városoknak osztott kompenzációból is kihagyták az ellenzéki polgármesterek által irányított megyeszékhelyek túlnyomó többségét - jegyezték meg.

Úgy értékeltek, a kormány ezzel lemond az ellenzéki vezetésű településeken élő mintegy 2,5 millió magyarról, lerombolja a magyar önkormányzatiságot. "Az Orbán-kormány az egyedüli Európában, amely járvány és válság idején nem támogatja, hanem megsarcolja az önkormányzatokat" - hangsúlyozták, hozzátéve: "az Orbán-kormány mindeközben állástalan emberek és jövőjüket féltő vállalkozások százezreit hagyja segítség nélkül. Az Orbán-kormány felelős kormányzás helyett hatalmát és klienseinek vagyonát menti".

Álláspontjuk szerint a járvány utáni talpra állás, a gazdasági válságból történő kilábalás feltétele Magyarországon a kormány leváltását követő új politika, ennek keretében az önkormányzatok jogainak megerősítése és bevételeinek biztosítása, a magánvagyonná lett közpénzek visszaszerzése, "a kiváltságos kevesek gazdagodása helyett a többség javát szolgáló felelős nemzeti kormányzás". "A demokratikus parlamenti ellenzék pártjai erre szövetkeznek."
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!