Koronavírus - Több mint 6700 személyt oltottak be a hét végi temesvári oltási maraton keretében

Koronavírus, 2021.04.26

Három nap alatt több mint 6700 személyt oltottak be a hét végi temesvári oltási maraton keretében - közölték a szervezők.

A hét végi oltási maraton során előjegyzés nélkül kaphatták meg a Pfizer vakcinát a jelentkezők. A temesvári regionális üzleti központ csarnokában harminc oltószobát alakítottak ki, amelyekben a város kórházaiban dolgozó orvosok és nővérek, valamint a temesvári Victor Babes orvosi és gyógyszerészeti egyetem diákjai vállaltak ügyeletet. Az alkalmi oltóközpont a hét végén éjjel-nappal nyitva tartott.

Az üzleti központ előtt már pénteken sorok alakultak ki, és sokan más városokból is Temesvárra utaztak, hogy soron kívül megkaphassák az oltást. Az eseményre elkülönített tízezer adag oltóanyagból 6722 fogyott el.

A szervezők sikeresnek tartották az első ilyen romániai akciót, és az 1989-es forradalom egyik sokat skandált jelszavát idézve jelentették ki: "Ma Temesváron, holnap az egész országban!".

Temesvár volt az első romániai nagyváros, amelyet a szomszédságában fekvő több másik településsel együtt március 8-ától vesztegzár alá helyeztek a romániai hatóságok. A városban a két hét alatt jegyzett új fertőzöttek ezer lakosra számított aránya heteken át meghaladta a nyolcat. A múlt héten azonban három ezrelék alá süllyedt a fertőzöttségi ráta, és a sürgősségi helyzetek megyei bizottsága szombati ülésén feloldotta a járványügyi korlátozások egy részét. Így vasárnaptól megnyílhattak a városban a vendéglők beltéri termei, az előadótermek, az edzőtermek és a játékbarlangok, amelyek kapacitásuk harminc százalékán működhetnek. Az üzletek 21 óráig maradhatnak nyitva a városban, és csak 22 órától lép életbe az éjszakai kijárási tilalom.

Temesváron hétfőn 2,53 ezrelékes fertőzöttségi rátát jelentettek. Az erdélyi nagyvárosok közül Nagyváradon 3,71, Aradon 3,4, Kolozsváron 3,21, Brassóban 2,8, Szatmárnémetiben 1,66 ezrelékes volt az elmúlt két hétben észlelt új esetek ezer lakosra számított aránya. A székelyföldi városok közül Sepsiszentgyörgyön 3,75, Marosvásárhelyen 2,98, Székelyudvarhelyen 2,91, Kézdivásárhelyen 2,25, Csíkszeredában 1,43, Gyergyószentmiklóson pedig 0,85 ezrelékes volt a hétfői fertőzöttségi ráta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!