Koronavírus - Több mint ötvenöt ezer lengyel tért vissza a LOT hazaszállító akciója során

Koronavírus, 2020.04.05

Több mint ötvenöt ezer lengyel tért haza a LOT lengyel állami légitársaság vasárnap véget érő hazaszállító akciójában - közölte a lengyel külügyi tárca. A repülőgépeket ezentúl a kínai védőeszköz szállítására használják fel.

A LOT március 15-én indította el koronavírus-járvány kapcsán világszerte létesített határzárak miatt külföldön rekedt lengyeleket hazájukba szállító akciót, ennek keretében vasárnapig a világ 71 repülőteréről 388 különjárat indult.

A légihíd járataival az Európai Unió népességvédelmi mechanizmusa keretében több mint kétezer külföldi állampolgárt - köztük magyarokat - is hazavittek.

A külföldről hazatérő lengyeleket 14 napos házi karanténba helyezik, ők teszik ki egy részét a jelenleg közel 132 ezer fős csoportnak, amely számára kötelező az elkülönítés.

Lengyelországban vasárnap estig 4102-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 475 új esetet regisztráltak, ami 114 esettel több az előző napi növekménynél. Eddig több mint 80 ezer vírustesztet végeztek, ebből csak az utóbbi egy nap alatt 7,8 ezret, előző nap pedig 5,9 ezret. Eddig összesen 94 beteg hunyt el, 134-en felgyógyultak a betegséből.

A LOT személyszállító akcióját most egy olyan légihíddá alakítják át, mely során a koronavírus elleni harcot szolgáló védőeszközt hozzák Kínából - közölte vasárnap a lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk.

A kínai szállítmányok már múlt hét óta érkeznek Lengyelországba. A lengyel kormány csak az utóbbi tíz nap alatt mindenekelőtt Kínával, de más országokkal is többek között 30 millió szájmaszk, 28 millió hepa-típusú szűrővel ellátott maszk, 1,5 millió védőruha beszerzésére kötött szerződést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!