Koronavírus - Törökországban ismét megközelítette az ezret az új fertőzöttek napi száma

Koronavírus, 2020.06.04

Törökországban csütörtökön az előző napi 867 után ismét ezerhez közeli értékkel, 988-cal emelkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzéses eseteinek a száma - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint a regisztrált fertőzöttek száma 167 ezer 410-re nőtt.

A mutató április 11-én 5138-nál érte el eddigi csúcspontját, május 2-án esett kétezer, május 20-án pedig ezer alá, kedden 786-on, szerdán pedig 867-en állt.

A friss adatok szerint az elmúlt napban 21-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 4630-ra emelkedett. A keddi adat 22, a szerdai 24 volt. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta lassan ereszkedik, bár két hete inkább a stagnálás jeleit mutatja, miután a 23-as értéket már május 20-án is elérte.

Az intenzív ápolásra szoruló betegek száma ugyan tovább mérséklődött, 612-ről 602-re, a gépi lélegeztetésre szorulóké viszont valamelyest nőtt 261-ről 265-re. A gyógyultak száma 926-tal 131 ezer 778-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset több mint 78,5 százalékát. A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 2,2 millió vírustesztet végeztek el.

Törökország május 4-étől lépett át a védekezés második fázisába, amely az "ellenőrzött társadalmi élet" nevet viseli. A lazítások keretében nyitva tartanak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, valamint a borbélyok, a fodrászatok és a szépségszalonok, továbbá megnyílt a belföldi személyforgalom előtt az összes korábban lezárt tartomány.

Hétfőtől bizonyos feltételekkel újranyithattak egyebek mellett az éttermek, a kávézók, a múzeumok, a könyvtárak, az óvodák, a sportlétesítmények és a strandok is. Bár korlátozott mértékben, de két hónap szünet után június 1-jén újraindult a belföldi légi közlekedés, amelynek igénybe vételéhez - hasonlóan a többi távolsági közlekedési eszközhöz - az egészségügyi minisztérium Hayat Eve Sigar (Megfér otthon az élet) nevű mobilalkalmazásán keresztül kért egészségügyi igazolás szükséges.

A legújabb rendelkezések szerint a 65 évnél idősebbek csak a hét egy adott napján mozdulhatnak ki otthonukból, miközben a 18 éven aluliak immár hetente két alkalommal is sétát tehetnek lakhelyük közelében.

Fahrettin Koca egészségügyi miniszter szerdán azt közölte, hogy a török kormányzat a jelen körülmények között nem számít második járványhullámra. A politikus arra figyelmeztetett, hogy ha a lakosság nem alkalmazza az óvintézkedéseket, köztük a maszkviselést és a másfél méteres távolság betartást, akkor a járvány ismét felerősödhet.

Adil Karaismailoglu török közlekedésügyi miniszter csütörtökön arról írt, hogy az ország június 10-étől fokozatosan tervezi újraindítani nemzetközi légi járatait, amelyek számos távol-keleti, közép-ázsiai és európai országba közlekednek, június 15-étől például Magyarországra is. Emlékeztetett: az érkezőket a repülőtereken tesztelni fogják, hogy megfertőződtek-e az új koronavírussal. A vizsgált emberek elérhetőségeit és törökországi tartózkodási helyét regisztrálják.

Ruhsar Pekcan török kereskedelmi miniszter csütörtökön arról számolt be, hogy az ország az egészségügyi és a biztonsági óvintézkedések betartása mellett újranyitotta az Iránnal és Irakkal közös, február második hete óta zárva tartó szárazföldi határátkelőit a nemzetközi áruszállítás előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!