Koronavírus - Törökországban továbbra is napi 1400 közelében az új fertőzöttek száma

Koronavírus, 2020.06.28

Törökországban az előző napi 1372 után vasárnap 1356-tal emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján. A mostani adattal a regisztrált esetek száma 197 239-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató múlt vasárnap kevéssel 1200 alá csökkent, de szerdára 1500-ig megint felszökött, ismét 1400 alá pénteken ereszkedett.

Vasárnap - ahogy csütörtök óta minden nap - az előző napnál kettőnél kevesebben, 15-en vesztették életüket a fertőzés következtében a kis-ázsiai országban. A halálos áldozatok száma ezzel 5097-re emelkedett.

Az intenzív osztályon fekvő és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma nőtt, az előbbi 984-ről 996-ra, az utóbbi 366-ról 381-re.

A gyógyultak száma 1413-mal 170 595-re emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset közel 86,5 százalékát, mindazonáltal a napi mutató ezúttal is alig haladta meg az új esetek számát.

A 83 milliós országban eddig mintegy 3,28 millió vírustesztet végeztek el.

Koca Twitter-üzenetében úgy vélte, hogy Törökország nem elég gyors az új fertőzések napi számának mérséklésében, és nem elég elővigyázatos a járvány elleni küzdelemben. A tárcavezető egyúttal arra intette az embereket, hogy a nyár ne adjon számukra okot a közönyre.

Törökország május 4-től "ellenőrzött társadalmi élet" elnevezéssel átlépett a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a maszkviselésre, a másfél méteres távolság betartására és a megfelelő tisztálkodásra, tisztán tartásra épül.

A lazítások keretében nyitva tartanak a bevásárlóközpontok, az éttermek, a kávézók, az óvodák, a fodrászatok, a szépségszalonok, a múzeumok, a mecsetek, a szállodák és a strandok is. Az ország június 1-jével fokozatosan elkezdte újraindítani a belföldi légi közlekedést, június 11-ével pedig a nemzetközi repülőjáratokat. Szintén 11-én nyitották meg a személyforgalom előtt a szárazföldi határállomások csaknem mindegyikét is, az Iránnal közös átkelőhelyek zárva maradtak.

Miként a múlt szombaton megrendezett középiskolai felvételi vizsga esetében, úgy most szombaton és vasárnap az egyetemi felvételi vizsgák miatt is korlátozott idejű kijárási korlátozás volt érvényben egész Törökországban, hogy elkerüljék a torlódásokat.

A korlátozás a második napon délelőtt 9 órától este 18 óra 30 percig tartott. Az emberek ez idő alatt csak a lakhelyükhöz legközelebbi pékséget, élelmiszerboltot, zöldség-gyümölcs árust és hentest kereshették fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!