Koronavírus - Tovább gyorsul a járvány terjedése Csehországban

Koronavírus, 2021.02.18

Tovább gyorsul a járvány terjedése Csehországban: szerdán 10 813 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, 1284-el többet mint egy hete - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt kimutatásból.

Az új fertőzések száma már második napja van újra tízezer felett. Kedden 12 486 esetet regisztráltak.

A koronavírusjárvány terjedését mutató 1,08-ról csütörtökön 1,1-re nőtt. Az öt sávra osztott százpontos táblázaton a kockázati mutató 72-ről 75-re emelkedett, ami a negyedik sáv legfelső határa. Az egészségügyi szakemberek egybehangzó véleménye szerint ezek a számok egyaránt a járvány terjedésének a gyorsulására utalnak.

A kórházakban kezelt covidos betegek száma ugyan szerdáról csütörtökre mintegy kétszázzal 6195-re csökkent, de a súlyos állapotúak száma 1227-re emelkedett, ami a járvány tavalyi márciusi kirobbanása óta a legmagasabb szám. Súlyos probléma, hogy egyre inkább megtelnek a kórházak speciális covidos és intenzív osztályai, s a betegeket néhány járásból az ország más kórházaiba kell szállítani. Csütörtökön reggel már alig 140 speciális kórházi ágy volt szabad. A kelet-csehországi Chrudimban a járási kórház igazgatója közölte: készülnek arra, hogy a betegeket a folyosókon kell majd elhelyezniük.

Az aktív fertőzöttek száma kétezerrel 108 500-ra emelkedett. A járványhoz köthető halálesetek száma 18 739-re nőtt.

Folytatódik az oltási program is. Csütörtökig több mint félmillió cseh állampolgár lett beoltva, 95 százalékuk Pfizer/BioNTech vakcinával. Miután az utóbbi hetekben nőtt azok száma, akik elutasították az AstraZenaca cég vakcináját, Jan Blatny egészségügyi miniszter szerdán hivatalosan megerősítette, hogy a cseh hatóságok jónak és hatásosnak tartják az AstraZeneca vakcinát, és nem látnak semmiféle okot az elutasítására.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!