Koronavírus - Tovább javult a járványhelyzet Csehországban

Koronavírus, 2021.03.27

Folytatódik a járványhelyzet javulása Csehországban - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton délelőtt közzétett kimutatásból.

Pénteken a laboratóriumi szűrések 7654 új igazolt fertőzést mutattak ki, ami több mint kétezerrel kevesebb, mint egy hete, míg a csütörtöki adatoknál 300-zal alacsonyabb.

A vártnál lassabban, de fokozatosan javul a helyzet a kórházakban is, amelyekben pénteken 7858 beteget kezeltek, közülük 1845 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Mindkét adat alacsonyabb az előző napiaknál.

Bár lakosságarányosan a közép-európai régióban a prágai sajtó szerint továbbra is Csehországban mutatják ki a legtöbb fertőzést, a járványhelyzet fokozatosan javul. Ennek tudható be, hogy Németország vasárnaptól az alacsonyabb veszélyeztetettségű országok közé sorolta keleti szomszédját, s könnyítette a csehekre vonatkozó beutazási szabályokat. A pénteki német döntés kedvező visszhangra talált Csehországban, mert naponta több tízezer cseh állampolgár jár át dolgozni Németországba.

A tavaly márciusban kitört koronavírus-járványban Csehországban eddig 25 778-an haltak meg. A napi elhalálozások száma, amelyet utólag fokozatosan pontosítanak, szintén csökkenő tendenciát mutat.

Csehországban március 28-ig szükségállapot van érvényben, amelyet a parlament pénteki döntése alapján a kormány vasárnap április 11-ig meghosszabbít. A szigorú óvintézkedéseken, köztük a lakosság szabad mozgásának korlátozásán azonban a kormány csak a húsvéti ünnepek után szándékszik enyhíteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!