Koronavírus - Tovább javult a járványhelyzet Horvátországban és Szlovéniában

Koronavírus, 2021.02.18

Tovább javult a járványhelyzet Horvátországban és Szlovéniában, csökkent a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésre szoruló és az intenzív osztályon kezelt betegek száma - derült ki a válságstábok csütörtöki jelentéséből.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén elmondta: a fertőzöttek száma egymillió főre vetítve az elmúlt egy hétben 75 volt az országban. Az Európai Unióban csak Finnországban és Dániában jobb a helyzet - emelte ki.

Hozzátette: amennyiben nem lesz változás a fertőzöttek számában, a kormány megvizsgálja annak lehetőségét, hogy március 1-jétől újabb enyhítéseket vezessen be.

Plenkovic kitért az orosz Szputnyik V vakcina beszerzésére is, amelyről a horvát sajtó nem hivatalos forrásokra hivatkozva állította: Zágráb egymillió adagot tervez rendelni belőle, még mielőtt az európai gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyná azt.

A kormányfő jelezte: az állampolgárok biztonsága érdekében előbb meg akarnak győződni arról, hogy amit engedélyeznek megbízható, ellenőrzött és hatékony, csakúgy, mint a másik három oltóanyag, amelyet használnak Horvátországban.

Mint mondta, jelenleg a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinájával oltanak, amelyekből március végéig 700 ezer adag érkezhet az országba.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 365 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 238 866-ot. Egy nap alatt 24 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5399-re emelkedett. Kórházban 829 beteget ápolnak, közülük 74-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 872-tel 182 484-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában tíz beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3755-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 619-en vannak kórházban, 117-en intenzív osztályon.

A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint a kormány abban az esetben enyhít újra, hogyha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500 alá mérséklődik. Ekkor a középiskolák és az egyetemek is tantermi oktatásra állnak át. Megnyitják a diákotthonokat mindenki számára, valamint feloldják az éjszakai kijárási tilalmat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!