Koronavírus - Trentino-Alto Adige is emeli a járványintézkedések fokozatát

Koronavírus, 2021.11.30

Egy második olaszországi régió, az északi Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) is úgynevezett sárga színű járványfokozatba lép át december 6-tól - jelentette be a régió egészségügyi tanácsosa Thomas Windmann kedden, miközben a szintén sárga övezetbe tartozó Friuli-Venezia Giulia kormányzója a határellenőrzés szigorítását sürgette az oltatlanok kiszűrésére.

A több mint egymilliós lélekszámú Trentino-Alto Adigéban november 24-től már harminchat önkormányzat területén érvényesek szigorítások.

Köztük van a téli üdülőhelyként ismert Ortisei városa, amelyet teljes zárlat alá helyeztek éjszakai kijárási tilalommal, valamint Bolzano is, ahol egyedül a maszkhasználat kötelező szabadtéren is.

Thomas Windmann közlése szerint a járványmutatók rosszabbodása miatt jövő hétfőtől az egész tartományban kötelező a maszkviselés bel- és külső téren egyaránt. Ezzel egy időben a régió alkalmazkodik a szintén december 6-tól életbe lépő országos szigorításokhoz is, így a tömegközlekedési eszközöket kizárólag az oltottak használhatják majd, valamint oltási igazolás lesz szükséges a vendéglátóhelyekre, mozikba, stadionokba történő belépéshez.

Második napja sárga színű járványfokozatba tartozik Friuli-Venezia Giulia is. A régió kormányzója, Massimiliano Fedriga szerint a lakosok fegyelmezetten tiszteletben tartják az előírásokat. A politikus kedden jelentette be, hogy december 4-én újraindul a síszezon, amelyet esetleges további korlátozások esetén sem kívánnak megszakítani.

Fedriga elmondta, hogy a római kormánytól az ellenőrzések erősítését kérte az Ausztriával és Szlovéniával közös határszakaszokon. Hozzátette, hogy az oltás nélküliek kiszűrésére szúrópróbaszerűen akarják ellenőrizni az érkezőket.

"Nem a forgalmat akarjuk korlátozni, hanem az egészségügyi biztonságot szeretnénk ellenőrzés alatt tartani (..) ha a határokat nem ellenőrizzük, és oltás nélküliek és betegek is belépnek, aggasztóvá válik a helyzet" - jelentette ki Massimiliano Fedriga.

A római belügyminisztérium közölte, hogy december 6-tól "szoros ellenőrzést" indít el az oltatlanok kiszűrésére a vendéglátóhelyeken éppúgy mint a tömegközlekedési eszközökön. Ha valaki a legalább egy adag oltás felvétele vagy a betegségből történt felgyógyulás igazolása nélkül száll buszra, megy moziba, vagy étterem belső terében fogyaszt, ezer euróig terjedő bírságot kockáztat.

Az ellenőrzésekben a helyi hatóságok is részt vesznek.

Sajtókommentárok rámutatnak, hogy a tömegközlekedéssel utazó több millió diák jelent majd problémát, hiszen nincs mindegyikük beoltva.

Szerdától az egész országban lehet oltakozni 18 éves kortól, december 23-tól pedig megkezdik a 11 év alattiak oltását is.

Az egészségügyi tárca adatai szerint a 12 év felettiek átoltottsága 84,5 százalékos, az emlékeztető oltásra jogosultaknak pedig 43,5 százaléka vette fel az újabb adag vakcinát. A betegek száma 2020 februárja óta túllépte az ötmilliót, a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytaké megközelítette a 134 ezret.

A kedden végzett több mint 700 ezer teszten 12 764 beteget szűrtek, valamint 89 beteg halt meg. Kórházban valamivel több mint ötezer Covid-19-es beteget kezelnek, és 683-an vannak intenzív osztályon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!