Koronavírus - Újabb karanténkötelezettség alóli kivételekről döntött a szlovén kormány

Koronavírus, 2022.01.17

Az egészségügyi dolgozók mellett szerdától a szociális ellátórendszerben és az oktatásban dolgozóknak sem kell karanténba vonulniuk, ha fertőzött személlyel érintkeztek, de nincsenek tüneteik - közölte Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter a kabinet ülését követően.

Poklukar kiemelte: a kockázatos érintkezést követően a munkavállalónak hét napon keresztül minden nap tesztet kell végeznie, a munkahelyén pedig FFP2-es maszkot kell viselnie. Azok, akik három oltást kaptak, a tesztelés és a maszkhordás alól is felmentést kapnak. A kivételek nem vonatkoznak azokra, akiknek pozitív a vírustesztjük, nekik mindenképpen hét napig el kell különíteniük magukat - hangsúlyozta Poklukar.

Újdonságként említette még, hogy az oktatásban egész osztályok is hatósági elkülönítőbe kerülhetnek, ha a tanulók harminc százaléka megfertőződik.

Hétfőre 4967 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és hét beteg halt meg. Kórházban 566 beteget ápolnak, közülük 158-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 257 572-en kaptak védőoltást, közülük 1 203 496-an mindkét adagot felvették.

A szomszédos, valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 1397 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 39-en hunytak el. Kórházban 1763 beteget ápolnak, közülük 221-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 280 700-an kaptak védőoltást, közülük 2 184 484-en már a második adagot is beadatták maguknak.

Horvátországban a múlt héten kezdődött meg az oktatás. Azóta közel 12 ezer diák került karanténba, és tíz megyében 28 iskola volt kénytelen átállni távoktatásra. Horvátországban tíz napig tart a karantén. Kontaktszemélyek esetében negatív vírusteszttel hét napra rövidíthető az elkülönítés, ha az illető 120 napon belül átesett a fertőzésen vagy két oltást vett fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!