Koronavírus - Ukrajnában felállították az első mobilkórházat Covid-betegek számára

Koronavírus, 2021.10.25

Ukrajnában felállították az első mobilkórházat koronavírusos betegek fogadására, a létesítményt a dél-ukrajnai Herszon megyében hozták létre - közölte hétfőn az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

A megye volt az első régió az országban, amely a hónap közepén a legszigorúbb járványhelyzet szerinti, vörös besorolásba került. A mobilkórházat a kahovkai központi kórház területén hozták létre. A 35 sátorból és más egységekből álló létesítményben intenzív osztály is fog működni. Saját elektromos generátorokkal és hőlégfúvókkal rendelkezik, 120 férőhellyel növeli meg a kórház befogadóképességét.

Az UNIAN hírügynökség közben arról számolt be, hogy az ukrán egészségügyi minisztérium az ENSZ gyermekalapjával, az UNICEF-fel együttműködve és az amerikai kormány pénzügyi támogatásával megkezdte a védőoltások szállítására és ideiglenes tárolására szolgáló hűtőberendezések korszerűsítését. Az azonnali szükségletek kielégítése érdekében további 2,8 millió dollárt fordítanak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által előminősített passzív hűtőberendezések vásárlására is - számolt be az egészségügyi tárca sajtószolgálata.

A berendezésekből 3100 oltási pontnak szállítanak - ezek közül 1034 oltási pont alapellátást biztosító egészségügyi intézményben működik -, továbbá kap belőlük nyolcszáz mobil oltócsapat is.

A szociális minisztérium a honlapján arról tájékoztatott, hogy a vörös kategóriába sorolt régiókban - a szigorú korlátozások idejére - 50 százalékkal megemelik a szociális normákat, amelyekre a lakosság rezsitámogatást vehet igénybe. Ez kiterjed a hideg-, és melegvíz-, a villany- és a gázfogyasztásra, valamint a csatornázási díjakra is.

Ukrajnában hétfőre 14 634-gyel 2 784 039-re nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 330-cal 64 202-re, az aktív betegeké pedig csaknem tízezerrel 339 463-ra nőtt. Az elmúlt napon 3912 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A legfrissebb adatok alapján valamely oltás mindkét dózisát eddig 6 989 668 ukrán adatta be magának, további 1 976 026-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Vasárnap 101 331 embert oltottak be az országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!