Koronavírus - Ukrajnában ismét négyezer fölé emelkedett az új betegek száma

Koronavírus, 2021.02.17

Ukrajnában szerdára tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint négyezer, a megelőző napinál mintegy ezerrel több új koronavírusos beteget jegyeztek fel, és sokan kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4286 új esettel 1 280 904-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 147 áldozattal 24 689-re. Eddig 1 128 895-en gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem hatezren, az aktív betegek száma így csaknem 1800-zal 1 128 895-re csökkent.

Előző nap különösen sok, 2330 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, míg a megelőző napon számuk 915 volt.

A legtöbb új beteget, 646-ot az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel. A régióban közben kezdenek megtelni a Covid-19-betegek ellátásával foglalkozó kórházak, Denisz Smihal miniszterelnök tájékoztatása szerint van olyan település, ahol az ágyak több mint 90 százaléka foglalt. A megyében átlagosan a kórházak telítettsége 73 százalékos. Más megyébe szállítani a betegeket pedig a hóhelyzet miatt nehézkes.

Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) szerdán megerősítette, hogy valóban indított előzetes vizsgálatot koronavírus elleni oltások beszerzésével kapcsolatos esetleges visszaélések ügyében. A sajtóközleményben leszögezik, hogy ez a vizsgálat egyáltalán nem akadályozza a vakcinák beszerzését. A NABU hangsúlyozta, hogy a vizsgálat még az elején tart, még nem állapították meg azt sem, hogy történt-e egyáltalán törvénysértés.

Sajtóértesülések szerint - amelyeket a NABU nem erősített meg - Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter érintett a vizsgálatban a Sinovac kínai gyógyszergyártó vállalattal kötött vakcinavásárlási szerződés miatt. A feltételezések szerint ugyanis a megállapodás megkötésében közreműködő cég túl magas áron vásárolta meg Ukrajnának a vakcinát.

Sztepanov keddi tájékoztatóján kijelentette, hogy az oltóanyagok megvásárlásával kapcsolatos csalások gyanúja megalapozatlan, a NABU vizsgálatát pedig ellene indított "személyes háborúnak" nevezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!