Koronavírus - Ukrajnában kevesebb mint ötezer új beteget jegyeztek fel

Koronavírus, 2021.01.09

Ukrajnában tovább lassult szombatra a koronavírus-járvány terjedése, előző nap kevesebb mint ötezer új beteget jegyeztek fel, viszont ismét viszonylag sokan kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4846 új esettel 1 110 015-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig nyolcvan áldozattal 19 668-ra. Eddig 786 306-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem nyolcezren, az aktív betegek száma így több mint háromezerrel 304 041-re csökkent.

Előző nap viszont az országban ismét sok, 2411 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján elmondta, hogy nem szabad a pénteken életbe léptetett, január 24-ig tartó szigorított karantén ideje alatt a szupermarketekben ruhaneműket, edényeket, játékokat és számos más cikket árusítani, csak élelmiszereket, háztartási vegyszereket, higiéniai termékeket, gyógyszereket, állateledeleket, magvakat és növényvédő szereket. Szavai szerint e mögött az a megfontolás áll, hogy azok, akiknek az említett tiltott árucikkekre lenne csak szükségük, viszont élelmiszert nem akarnak vásárolni, nem mennek majd be a szupermarketbe, így a többszörösére csökkenthető az egy időben az üzlethelyiségben tartózkodó vásárlók létszáma, amivel pedig a fertőzés terjedése mérsékelhető.

Ismételten kiemelte, hogy Ukrajnában nem zárlatot vezettek be, mint számos európai országban, hiszen nem állították le a teljes üzleti életet, hanem ennek enyhébb formáját, úgynevezett szigorított karantént rendeltek el. A jelenlegi korlátozások egyebek mellett érintik a vendéglátóegységeket, amelyek csak elvitelre dolgozhatnak, az üzleteket, amelyek közül csak a felsorolt termékeket árusítók tarthatnak nyitva. Ezen felül a téli szünet után távoktatásban folytatódik a tanítás az iskolákban, továbbá tiltott mindenféle kulturális, szórakoztató, sport- és egyéb rendezvény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!