Koronavírus - Ukrajnában nem csillapodik számottevően, Kijevben pedig súlyosbodik a járvány

Koronavírus, 2020.06.05

Nem csillapodik egyelőre számottevően a koronavírus okozta járvány Ukrajnában, Kijevben pedig rekordot döntött a fertőzések száma, ennek ellenére péntektől a kevésbé érintett területeken életbe lépett a korlátozások feloldásának újabb, negyedik szakasza.

A közegészségügyi központ pénteki tájékoztatása szerint egy nap leforgása alatt 553 újabb fertőzéses eset történt, és 15-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Az előző naphoz képest valamelyest, hat százalékkal kevesebb a fertőzött, de hárommal többen haltak meg. Ezzel 25 964-re nőtt a fertőzöttek és 762-re a halottak száma, a gyógyultaké pedig 11 372-re.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester pénteken bejelentette, hogy a fővárosban rekordot döntött a fertőzések száma. "Nem derűlátásra okot adók a hírek: 82, laboratóriumok által megerősített fertőzött van, köztük 14 egészségügyi dolgozó" - mondta a polgármester, egykori profi ökölvívó világbajnok. A fővárosban négyen haltak meg az elmúlt napon. A legújabb esetekkel számolva eddig Kijevben 3292 ember kapta el a koronavírust.

Klicsko kijelentette, hogy a százezer főre jutó fertőzöttek aránya 14,9 százalékos, vagyis meghaladja a hatóságok által előírt normák egyikét, ezért a korlátozások enyhítését elhalasztják. "Nem lehet kockára tenni az emberek egészségét, és újabb enyhítéseket életbe léptetni. Megértem az üzleti szférát, megértem, hogy működnie kell, de mi sem szeretnénk visszatérni a (teljes) karanténhoz" - fűzte hozzá Klicsko, aki szerint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó fővárosi testület a jövő héten újra megvitatja ezt a kérdést.

A megyék közül továbbra is az egyik legsűrűbben lakott, Romániával és Moldovával határos nyugati Csernyivci területen a legsúlyosabb a helyzet, ott már 3519 a megerősített fertőzéses esetek száma.

A Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt lévő kelet-ukrajnai területek járványhelyzetéről nem vezetnek statisztikát az ukrajnai egészségügyi hatóságok.

Az első fertőzésre március 3-án derült fény Ukrajnában.

A járvány miatt elrendelt országos karantén június 22-ig tart, de a korlátozások enyhítése már zajlik. Az első és második szakaszban újraindulhatott a kereskedelem a piacokon és a városi közösségi közlekedés, a június elsején kezdődött harmadik szakaszban engedélyezték a közösségi közlekedés újraindítását a területek (megyék) között, illetve a sporttermek megnyitását. A péntektől kezdődő negyedik fázistól fokozatosan felújítják a belföldi repülőjáratokat, megnyithatnak a kávézók és éttermek, de az enyhítések nem vonatkoznak a fővárosra és arra a hét területre, ahol a meghatározott normánál több a napi fertőzések száma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!