Koronavírus - Uniós bíróság: jogszerű a légitársaságok támogatását célzó svéd hitelgarancia-program

Koronavírus, 2021.02.17

Összhangban van az uniós joggal a svéd működési engedéllyel rendelkező légitársaságok támogatását célzó svéd hitelgarancia-program, amelynek célja az ország gazdaságában a koronavírus-járvánnyal összefüggésben bekövetkezett zavar megszüntetése - közölte a Ryanair keresete nyomán hozott ítéletében az Európai Unió Bírósága szerdán.

Az ügy előzménye, hogy 2020 áprilisában Svédország a koronavírus-járvány okozta zavarok mérséklésére, svéd működési engedéllyel rendelkező légitársaságok támogatására irányuló hitelgarancia-program indítását jelentette be. Az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy a program állami támogatásnak minősül, amelyet az uniós szerződés értelmében a belső piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánított. Az írországi székhelyű Ryanair légitársaság a határozat megsemmisítése iránt keresetet indított az uniós bíróságon.

Ítéletében az unió luxembourgi székhelyű bírósága mindenek előtt kimondta, hogy a svédországi légi közlekedési ágazatra gyakorolt, koronavírus okozta negatív hatások megszüntetésére irányuló hitelgarancia-program célja megfelel az uniós szerződésben foglalt feltételeknek. A program a svéd engedéllyel rendelkező légitársaságokra korlátozódik, így alkalmas az ország gazdaságában bekövetkezett komoly zavar megszüntetésére irányuló cél elérésére. Amennyiben a programot a nem Svédországban letelepedett társaságokra is kiterjesztették volna, nem tette volna lehetővé e cél elérését - hangsúlyozta a bíróság.

A bíróság megjegyezte, a tagállamok gazdaságában bekövetkezett komoly zavar megszüntetése érdekében elfogadott nemzeti szintű támogatási intézkedések esetében vélelmezni kell, hogy azokat az unió érdekében fogadták el, ha azok szükségesek, megfelelőek és arányosak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!