Koronavírus - Uniós biztos: az EU vezető szerepet játszott a járvány okozta gazdasági-társadalmi válság enyhítésében

Koronavírus, 2021.01.20

Az EU vezető szerepet játszott, a koronavírus-járvány okozta gazdasági-társadalmi válság enyhítésében, soha nem látott reform és beruházási programokat indított el 1800 milliárd eurós pénzügyi kerettel, amelyből minden tagállam részesül- mondta Nicolas Schmit szociális ügyekért felelős uniós biztos, a világjárvány következtében kialakult válságról és az uniós szintű válaszlépésekkel kapcsolatos uniós parlamenti vita során.

Schmit elmondta: munkanélküliségi ráta EU-szerte emelkedett, de nem olyan mértékben, mint amire számítani lehetett, ugyanis a tagállamok gyorsan cselekedtek, és vezettek be olyan támogató programokat, amilyeneket az EU is javasolt. Felhívta azonban a figyelmet, hogy több millióan vesztették el munkájukat, főleg az alacsonyabb jövedelemből élő rétegek, a legkiszolgáltatottabbak, ez a tendencia csak növeli a társadalmi egyenlőtlenségek kialakulását. Az uniós és tagállami intézkedések ellenére, egyre több vállaltnak kell megválnia alkalmazottaitól.

Éppen ezért olyan aktív munkaerő piaci intézkedésekre van szükség, amely elősegíti zöld és digitális szerkezetváltást, átmenetet - hangsúlyozta. Hozzátette: Ennek fenntarthatósága csak akkor lesz lehetséges, ha színvonalas munkahelyek jönnek létre, különösen a fiatalok számra, az EU-ban nem nőhet fel egy újabb "elveszett generáció.".

Dobrev Klára a DK képviselője szerint a szociális és az egészségügy eddigi tagállami hatáskörbe tartozott, de a válságban az EU sokkal többet tett a járvány megfékezésért és a válságenyhítésért, mint jónéhány tagállam köztük Magyarország. Soha nem látott pénzeket mozgatott meg az unió, amelyeket rugalmasan fel lehet használni.

"Megígérjük, hogy ezek a pénzeket nem illegális diktátorok és oligarchák kapják majd, hanem azok, akiknek szükségük van rá: az emberek" - húzta alá beszédében.

Schaller-Baross Ernő a Fidesz európai parlamenti képviselője írásbeli hozzászólásában kiemelte: "A magyar baloldal ismét elárulta magát. Dobrev Klára egy európai szuperállam mellett kardoskodik, és központilag szeretné a szociálpolitikát szabályozni". Hozzátette, az Európai Egyesült Államok építése helyett olyan uniós szintű intézkedésekre van szükség, melyek a magyar modell mintájára hatékonyan támogatják a munkahelyteremtést, a bérnövekedést, és a családok támogatását.

"A magyar kormány gazdaságfilozófiája, hogy segélyezés helyett munkahelyeket teremt. A járvány okozta válsághelyzetre válaszul olyan gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett, amely a vállalkozás-finanszírozás mellett a munkahelyek megtartására, munkahelyteremtésre, és a családok védelmére is kiterjed. A stabilizációs és gazdaságélénkítő csomag eredményei már érzékelhetők a foglakoztatás és a gazdaság erősödésében" - fogalmazott a képviselő.

A válság uniós szintű gazdasági megoldásokat sürget, nem pedig a tagállamok szociálpolitikai hatáskörének elvonását" - hangsúlyozta a politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!