Koronavírus - Ursula von der Leyen és Giuseppe Conte a sajtón keresztül üzent egymásnak

Koronavírus, 2020.04.02

Szolidaritásra épülő gazdasági intézkedéseket vázolt fel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az olaszokhoz a La Repubblica napilap csütörtöki számában intézett üzenetében, miközben Giuseppe Conte kormányfő egyidejű válaszában megváltozott európai széljárásról beszélt.

Ursula von der Leyen kijelentette, Európa kiáll az "elképzelhetetlen" járványhelyzettel példamutatóan szembeszálló Olaszország mellett. Az Európai Bizottság elnöke elismerte, hogy az új koronavírus-fertőzés olaszországi kezdetekor az unió "káros magatartást" követett, és nem ismerte fel, hogy csakis egységesen lehet leküzdeni a pandémiát.

Az "Elnézést kérünk tőletek, most az EU veletek van" címmel, a baloldali La Repubblicában megjelent levélben Ursula von der Leyen a munkahely-megőrzést célzó, államilag támogatott, rövidített munkaidejű rendszert vázolja (SURE), melynek 100 milliárd eurós csomagja a járványtól leginkább sújtott tagállamokat, köztük elsőként Olaszországot kívánja segíteni. A bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az EU-költségvetés minden, még rendelkezésre álló euróját a válságmegoldásra kell fordítani. "Ez a válság próbára teszi egész Európát. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kudarcot valljunk" - jelentette ki Ursula von der Leyen. Úgy vélte, az EU számára a legjelentősebb befektetésnek a szolidaritás számít.

Az Európai Bizottság elnökét korábban számos bírálat érte az olasz kormány részéről: Roberto Gualtieri pénzügyminiszter is tévedésnek nevezte von der Leyen szavait a Róma által szorgalmazott közös tehervállalás, az úgynevezett koronakötvények elutasításáról.

"Változik a széljárás Európában" - nyilatkozta Giuseppe Conte az Il Fatto quotidiano című, kormányközeli napilapban. A kormányfő elégedetten nyugtázta a SURE elindítását, hozzátéve, hogy további uniós költségvetési, köztük a strukturális források felhasználására is szükség van.

Conte azt üzente a koronakötvények kibocsátását legélesebben ellenző Hollandiának és Németországnak: "senkitől egy eurót sem veszünk el". Conte ismételten kifejtette, hogy az Olaszország által sürgetett közös megoldás nem az államadósság megosztását, hanem közös fellépést jelent a kedvezőbb pénzügyi feltételek kiharcolásához.

Giuseppe Conte elmondta, hogy a korábbi, 25 milliárd eurós olasz gazdaságélénkítő csomag után legalább ugyanennyit akarnak elindítani áprilisban is. A tervek szerint az olasz állam garanciát vállal a vállalkozások 200 millió euróig terjedő hiteléért, valamint államosítás helyett rendkívüli intézkedésekkel akarja megóvni a nemzetstratégiai gazdasági ágazatokat.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy az április 13-ig meghosszabbított óvintézkedések utáni időszakra még nem készült forgatókönyv. Amikor az egészségügyi hatóságok engedélyezik, elsőként a termeléskorlátozáson enyhítenek, de ezt is csak fokozatosan fogják megtenni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!