Koronavírus - Válságkezelő alapjövedelmet javasol az MSZP és a Párbeszéd

Koronavírus, 2020.09.15

Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte az MSZP és a Párbeszéd, hogy 50 milliárd forintnyi forrást elkülönítve vezessenek be válságkezelő alapjövedelmet - jelentette be keddi online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos (MSZP), az országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke.

Az ellenzéki politikus azzal érvelt javaslatuk mellett: a most második hullámába lépő koronavírus-járvány miatt nagyon sokan vesztették el jövedelmüket, márpedig egy alapjövedelem nyújtotta anyagi háttérrel sokkal könnyebben és nyugodtabban, így hatékonyabban és kreatívabban lehet új megélhetést keresni.

A szocialista képviselő arról beszélt: a hivatalos statisztikákban szereplőnél jóval nagyobb mértékben ugrott meg a járvány miatt a munkanélküliség, ugyanakkor felértékelődtek olyan atipikus foglalkoztatási formák, mint a távmunka, a részidős foglalkoztatás vagy az elektronikus kereskedelem.

Hozzátette: a válságkezelő alapjövedelem arra is garancia, hogy az ebben részesülők be tudják fizetni társadalombiztosítási járulékukat, így nem esnek el az ingyenes orvosi ellátástól.

Korózs Lajos jelezte: kezdeményezésük egyik eleme, hogy a kormány az érdekképviseletekkel egyeztetve járjon el az ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!