Koronavírus - Varga Judit az ARD-nek: demokratikus a védekezésről szóló törvény

Koronavírus, 2020.03.31

Demokratikus a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az ARD országos közszolgálati televíziónak.

A parlament bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, ami "egyedülálló Európában" - mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnéséről is a törvényhozás dönt.

Az ARD Tagesschau című híradóműsorában közölt összeállításában megszólaltatták Szabó Tímeát, a Párbeszéd frakcióvezetőjét is, aki aláhúzta, hogy a kormány az utóbbi tíz évben mindig felhasználta a hatalmát a demokrácia és a jogállamiság kiüresítésére. Garanciára van szükség arról, hogy ezt nem teszi meg ismét a járvány elleni védekezés ügyében - mondta az ellenzéki politikus.

A parlament hétfőn fogadta el koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, amely szerint a veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

Varga Judit előterjesztésének kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 137 igen szavazattal 53 nem ellenében - sürgősséggel - szavazta meg az Országgyűlés.

A törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapítja meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!