Koronavírus - Városliget Zrt.: egyeztessen és intézkedjen a fővárosi és a kerületi vezetés

Koronavírus, 2020.04.10

A Városliget Zrt. arra kéri a fővárosi és a zuglói önkormányzati vezetést, hogy egyeztessenek, és tegyék meg az általuk szükségesnek ítélt lépéseket a Városliget esetleges lezárására. Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Városliget lezárását kizárólag Zugló önkormányzata rendelheti el.

Fürjes Balázs pénteki Twitter-bejegyzésében hozzátette: megkérték Horváth Csaba zuglói polgármestert - akivel konstruktív beszélgetést folytattak -, egyeztessen Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Ugyanis - mint írta - a Városháza tévedésben van, félrevezették Karácsony Gergelyt.

A Városliget Zrt. pénteki közleményében szintén azt írták: Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa megkereste Zugló polgármesterét, és felhívta a figyelmét arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester téves jogértelmezésével szemben, a jogszabály alapján, a Liget lezárása érdekében a zuglói önkormányzat jogosult eljárni.

Baán László arról is tájékoztatta a zuglói polgármestert, hogy sajtóhírek alapján Karácsony Gergely lezáratná a Városligetet, de mivel erre Zugló polgármestere jogosult, javasolta Horváth Csabának, hogy elődjével, Karácsony Gergellyel egymás közt tisztázzák a kérdést és mielőbb intézkedjenek.

A Városliget Zrt. azt írta: saját munkájával azonnal támogatja a meghozott intézkedések végrehajtását.

Mint kifejtették: a Városliget sajátossága, hogy a 100 hektáros területe minden oldaláról nyitott, nincsenek olyan jól elkülöníthető és korlátozható belépési pontjai, mint például a Margitszigetnek vagy az Óbudai-szigetnek, éppen ezért a park lezárása és folyamatos őrzése fizikailag nem megvalósítható.

Ugyanakkor a Városliget Zrt. minden elvárható intézkedést megtett, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően minimálisra szorítsa a parkhasználatot: a veszélyhelyzet kihirdetését követően azonnal bezárta a Millennium Házát, valamennyi ligeti játszóteret, sportpályát, kültéri fitnesz eszközt, ivókutat és illemhelyet is lezártak.

Továbbá a Városliget Zrt. rendelkezésre álló valamennyi tájékoztatási eszközön felhívta a látogatók figyelmét, hogy amennyiben tehetik, maradjanak otthon, a Városligetbe csak a legszükségesebb esetben menjenek, akkor is betartva a kijárási korlátozásban foglaltakat, szigorúan ügyelve a csoportosulások kerülésére.

A Városliget Zrt. is kitért közleményében arra, hogy a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló kormányrendelet egyértelmű fogalmazása alapján erősebb korlátozásokat kizárólag települési önkormányzat, Budapesten a Fővárosi Önkormányzat vagy a kerületi önkormányzatok rendelhetnek el.

A Városliget esetében Zugló önkormányzata jogosult rendeletet alkotni. A Városliget Zrt. mind a terület vagyonkezelője, Zuglóval és a fővárossal szemben nem rendelkezik ilyen jogosítvánnyal - emelték ki, de egyúttal megjegyezték: levélben Budapest rendőrfőkapitányához és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságához fordultak, hogy különösen a húsvéti hosszú hétvégén fokozottan ellenőrizzék a Városliget területét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!