Koronavírus - Vektor intézet: az orosz vakcinák védelmet nyújtanak a brit mutáció ellen

Koronavírus, 2021.02.16

Védelmet nyújt a Covid-19 brit mutációja ellen az orosz Szputnyik V és EpiVacCorona vakcina - közölte kedden a novoszibirszki székhelyű Vektor Állami Virológiai és Biotechnológiai Intézet.

Koronavírus - Az orosz Szputnyik V vakcinával oltanak a budapesti Szent Imre Kórházban Az intézetet üzemeltető orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnedzor) közleménye szerint a Vektor által elvégzett speciális összehasonlító vizsgálat a két oltóanyagot hatékonynak találta az új koronavírus brit változatával szemben. "A védőhatást a Szputnyik V és EpiVacCorona vakcinával beoltott személyektől származó, a SARS-CoV-2 vírus elleni antitesteket tartalmazó vérsavó felhasználásával elvégzett semlegesítésre való reagálásban mutatták ki "- állt a jelentésben.

A kommüniké szerint a két vakcinával beoltott emberek széruma egyaránt hatékonyan semlegesítette a koronavírus brit és szokásos változatát.

Vlagyimir Putyin elnök hétfőn elrendelte, hogy orosz kormány vizsgáltassa meg a Covid-19 ellen kifejlesztett orosz vakcináknak a koronavírus új változataival szembeni hatékonyágát. A felülvizsgálatnak az utasítás értelmében ki kell terjednie arra is, hogy az oltóanyagokkal kapcsolatban szükség-e van-e további kutatásokra és a bejegyzési okmány módosítására. Az erről szóló jelentést az elnöknek március 15-ig kell elkészíteni, majd félévente revíziót kell végezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!