Koronavírus - Von der Leyen: Brüsszel nem fizet Lengyelországnak az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosító szabályozás elfogadásáig

Koronavírus, 2022.06.07

Noha az Európai Bizottság jóváhagyta a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alap forrásainak lehívását lehetővé tevő lengyel tervet, a brüsszeli testület egyetlen centet sem fizet addig, amíg Lengyelország el nem fogadja az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosító szabályozást - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban kedden.

Ursula von der Leyen, az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság lengyelországi helyzetéről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő lengyel nemzeti tervről folytatott vitájában közölte, a lengyel terv jóváhagyása egyértelmű, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításához fűződő kötelezettség-vállalások teljesítéséhez kötődik.

A vállalások lengyelországi teljesítése elengedhetetlen, de "nem jelenti az út végét" - mondta az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: a lengyel helyreállítási terv jóváhagyása nem függeszti fel a folyamatban lévő kötelezettség-szegési eljárásokat, az uniós jog megsértése újabb eljárás megindításával járhat Lengyelországgal szemben.

Kijelentette: Lengyelországnak meg kell szüntetnie a jelenlegi fegyelmi kamarát, helyébe független és pártatlan bíróságot kell felállítania. A bírákra vonatkozó fegyelmi rendszert meg kell reformálni: az olyan vitatott fegyelmi vétségeket, mint az Európai Uniós Bírósághoz intézett kérelmek beadása, vagy a bírói státusz megkérdőjelezése, el kell távolítani a jogszabályból - mondta. Minden bírónak, akit a fegyelmi kamara határozatai érintenek, joga van ahhoz, hogy ügyét az új bíróság világos időkereten belül, új rendszer alapján, jogsértésektől mentesen vizsgálja felül - húzta alá. Ezenkívül Lengyelországnak 2023 végéig bizonyítania kell, hogy az összes, jogellenesen elbocsátott bírót visszahelyezte hivatalukba - emelte ki.

Az Európai Unió Bíróságának döntései minden tagállamra, köztük Lengyelországra nézve is kötelező érvényűek - emlékeztetett Ursula von der Leyen, majd hozzátette: az uniós bizottság továbbra is végrehajtja az uniós bíróság végzéseit, és kiveti a napi bírságot mindaddig, amíg Lengyelország eleget nem tesz az ítéleteknek.

A helyreállítási alap első kifizetései csakis akkor lehetségesek, ha az új törvény hatályba lép, és a vonatkozó megállapodásban szereplő valamennyi kötelezettségvállalás teljesül Lengyelországban - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során elmondott felszólalásában hangsúlyozta: Lengyelország helyreállítási tervének európai bizottsági jóváhagyása pontosan mutatja, hogy a korábbi vádaskodások csak a politikai hisztériakeltést szolgálták a jobboldali, kereszténydemokrata lengyel kormánnyal szemben. Kijelentette: a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elutasítja az Európai Parlament baloldalának folyamatos zsarolási kísérleteit, és felszólítja őket, hogy ne rombolják az európai egységet a folyamatos ideológiai vádaskodásokkal.

A képviselő rámutatott: az Európa szomszédságában zajló háború új biztonsági helyzetet teremtett, menekültek milliói érkeznek Európába, emellett a kontinensnek súlyos gazdasági, energia-, és élelmiszerválsággal kell szembenéznie. Ebben a helyzetben a valós problémákra kellene koncentrálni, amihez európai egységre van szükség, nem pedig ideológiai csatákra - mondta.

"Elutasítjuk a kereszténydemokrata kormányok elleni szűk látókörű és folyamatos zsarolást, és felszólítjuk a baloldali képviselőtársainkat, hogy fejezzék be ezt a felelőtlen viselkedést" - fogalmazott.

A fideszes képviselő végezetül hozzátette: Lengyelországnak azonnal meg kell kapnia minden neki járó uniós forrást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!