Koronavírus - Zala megyében magas a szociális intézményekben az átoltottság

Koronavírus, 2021.08.12

Zala megyében magas a szociális otthonokban a gondozottak és a gondozók átoltottsága, és sokan kérik a harmadik vakcinát is a megye 63 intézményében - közölte a zalai kormánymegbízott csütörtökön az MTI-vel.

Sifter Rózsa a Zalaegerszegi Gondozási Központ Gasparich úti idősek otthonában tett látogatásán arról számolt be, hogy a megyében a gondozottak körében 90, a gondozóknál pedig 75 százalékos az átoltottság. Az augusztus 1-je óta zajló harmadik körös oltásokra is sokan jelentkeztek, az elmúlt héten 13, a mostani héten pedig 10 szociális intézményben - jelenleg 225 gondozott és 25-30 ápoló esetében - adják be a harmadik, többségében Pfizer-vakcinát az oltócsoportok, de az oltásokra először jelentkezőket is beoltják.

A kormánymegbízott jelezte: Zala kistelepülési szerkezete miatt a megyei oltási munkacsoport úgy döntött, hogy a könnyebb hozzáférés érdekében ettől a héttől már nemcsak Zalaegerszegen, de a nagykanizsai és a keszthelyi kórházban is működtetnek oltópontot, így azok, akik igénylik a megyében a harmadik oltást, már három helyen is beolttathatják magukat.

Sifter Rózsa hozzátette azt is, hogy a jelentős tranzitforgalom - három ország határa mentén, és különösen az Adriára tartó nyaralók miatt - rendkívül fontos a megyében a koronavírus elleni hatékony védekezés. Az átoltottság a megye gazdaságára is hatással van, hiszen a védettség hiánya akadályozhatja a termelést, értékesítést.

Böröczné Bokronyi Edina, a Gasparich úti idősotthon vezetője az MTI-nek arról beszélt, hogy a 92 gondozottal működő intézményben 95 százalékos az átoltottság, az otthon lakói Pfizer vakcinát kaptak. Akik több mint négy hónapja vették fel a második vakcinát, azok közül már most 55-en megkapják a harmadik dózist, ugyancsak a Pfizer vakcinájából.

Az intézményvezető jelezte azt is, hogy korábban sem kellett győzködni az ápoltakat az oltás fontosságáról, mert az első és a második hullám idején megviselte őket a bezártság, a hozzátartozóktól való távollét. A magas oltási hajlandóságnak is volt köszönhető, hogy a harmadik hullám szinte nem is érintette az általa vezetett zalaegerszegi idősotthont.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!