Tour de Hongrie/Koronavírus - Szita: az újranyitás egyik első nagy közösségi eseménye lesz a körverseny

Koronavírus, 2021.04.29

Magyarország újranyitása egyik első nagy közösségi eseményének nevezte a koronavírus-járványban a Tour de Hongrie-t Kaposvár polgármestere a somogyi megyeszékhelyen csütörtökön.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) az EOLO-Kometa csapatot bemutató sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a május 12-én rajtoló magyar országúti kerékpáros körverseny "mára felírta magát" a sportvilág térképére, ezért is nagy megtiszteltetés, hogy az első szakaszának a befutója Kaposváron lesz.

"Arra biztatok minden Kaposváron és környéken élőt, hogy ha szereti a kerékpározást, a sportot, jöjjön ki és szurkoljon a járványügyi szabályok betartásával" - fogalmazott a politikus.

Úgy vélte, bár a versenyt számos helyen közvetíteni fogják, a helyieknek érdemes felállniuk a tévé képernyője elől és a helyszínen követni az eseményeket.

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője a mezőnyről azt mondta, 8 World Team és 9 Pro Team is indul. Neki és kollégáinak két-három évvel ezelőtt még "borsózott a háta" a gondolattól, hogy máshol ilyen neves csapatokat, versenyzőket láthat a közönség, és ez most Magyarországon is lehetővé vált - tette hozzá.

Szólt arról, hogy a Tour de Hongrie 2000-2005 között többször érintette Kaposvárt.

"Szeretjük a várost és úgy tűnik, a város is vár bennünket" - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a verseny első szakaszán, május 12-én Siófokról indulnak és 173 kilométer megtétele után érkeznek a kerékpárosok a somogyi megyeszékhelyre.

Giacomo Pedranzini, a Kométa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója bejelentette: munkavállalói május 3-ától 300 forint díjazásban részesülnek azokon a napokon, amikor biciklivel, gyalog, futva, netán hajtós rollerrel érkeznek a munkahelyükre.

A Kométa által az MTI-hez eljuttatott sajtóanyagban szerepel, hogy a lehetőséggel a cégnek nemcsak a kaposvári, hanem a budapesti dolgozói is élhetnek. A társaság a vidékről érkező munkatársai esetében is értékelni fogja, ha autó helyett a tömegközlekedést választják, és néhány megállót gyalog tesznek meg.

A kaposvári üzem előtt álló kerékpárokból feltételezhető, hogy 20-30 ember érkezik rendszeresen kerékpárral munkába, ennek a tízszeresével, azaz a dolgozók több mint negyedével már elégedett lenne az ügyvezető - írták.

Giacomo Pedranzini a kezdeményezést a sajtótájékoztatón azzal indokolta, hogy a vállalat ezzel is szeretne hozzájárulni a helyi önkormányzat azon céljának eléréséhez, hogy 2030-ra Kaposvár legyen a legegészségesebb város Magyarországon.

"Reméljük, példánkat hamarosan más cégek is követni fogják, nemcsak Kaposváron, hanem az egész országban" - jelentette ki.

A sajtóanyagban szerepel, hogy a Kométa négy évvel ezelőtt kezdte el támogatni Alberto Contador profi kerékpároscsapatát. A csapat idén még magasabb, prokontinentális kategóriában (Pro Team) EOLO-Kometa néven versenyez, és a Giro d'Italia szabadkártya miatt a Tour de Hongrie ideje alatt egyszerre vesz részt Magyarország és Olaszország legjelentősebb versenyén.

Ivan Basso kétszeres Giro d'Italia-győztes korábbi klasszis kerékpáros, az EOLO-Kometa sportmenedzsere videóüzenetben köszöntötte a tájékoztató résztvevőit. Ebben elmondta, igyekeznek megfelelni a magas elvárásoknak.

"A Giro d'Italia és a Tour de Hongrie ugyanolyan fontos számukra, mindkét versenyre igyekszünk egyforma erős csapatot kiállítani, amely jó eséllyel indul mindkét viadalon" - hangoztatta.

A csapat magyar fiataljairól, Dina Mártonról és Fetter Erikről azt mondta, hogy az elmúlt években sokat fejlődtek, minden egyes versenyen bizonyítják: ebben a kategóriában van a helyük. Azt várják tőlük, hogy mindkét megmérettetésen méltó módon képviselik az EOLO-Kometát.

Fetter Erik azt mondta, a Tour de Hongrie-n indul, Dina Márton pedig úgy nyilatkozott, hogy az ő esetében ez még nem dőlt el, mivel tagja a Giro d'Italián induló bő keretnek.

A 42. Tour de Hongrie-t május 12. és 16. között rendezik, az eseményen huszonkét csapat 132 kerékpárosa állhat rajthoz. Az olasz körverseny jövő szombattól május 30-áig tart.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!