A bangladesi kormány szerint nem bangladesi állampolgár a brit állampolgárságától megfosztott nő

Külföld, 2019.02.20

A bangladesi kormány szerdán arról tájékoztatta Londont, hogy nem bangladesi állampolgár az a fiatal nő, aki négy éve, még gyermekként két barátnőjével Nagy-Britanniából Szíriába utazott, és ott csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez.

A brit belügyminiszter előző nap határozatban vonta meg a brit állampolgárságot a 19 éves Shamima Begumtól, abból a feltételezésből kiindulva, hogy Begum édesanyja brit-bangladesi kettős állampolgár, és az ő révén lányának is van a brit mellett bangladesi állampolgársága.

Az 1981-ben kelt brit állampolgársági törvény lehetővé teszi a brit állampolgárság megvonását, ha a mindenkori belügyminiszter úgy ítéli meg, hogy ez a lépés a közjó érdekében áll.

A brit kormány ugyanakkor a London által is aláírt nemzetközi jogi kötelezettségek alapján senkit nem tehet hontalanná, vagyis a brit állampolgárság nem vonható meg olyanoktól, akiknek nincs más állampolgárságuk.

A bangladesi külügyminisztérium a BBC szerda esti beszámolója szerint közölte a brit kormánnyal, hogy Shamima Begum nem bangladesi állampolgár, és "fel sem merülhet" annak a lehetősége, hogy valaha is beutazzon Bangladesbe.

Nem sokkal a bangladesi külügyminisztérium közleménye előtt Shamima Begum maga is azt mondta a BBC hírtelevíziójának, hogy csak brit állampolgársága van, Nagy-Britanniában született, soha nem járt Bangladesben és nem is beszéli jól a bengáli nyelvet.

Shamima Begumot, aki jelenleg egy kelet-szíriai menekülttáborban él, a The Times című konzervatív brit napilap kutatta fel és készített vele nagy vihart kavaró interjút a múlt héten.

Begum azóta többször jelezte, hogy szeretne hazatérni Londonba, ám a brit belügyi tárca kedden levelet küldött a fiatal nő családjának, tudatva: Sajid Javid belügyminiszter személyes határozatban elrendelte lányuk brit állampolgárságának megvonását.

A minisztérium közölte azt is, hogy Shamima Begumnak módjában áll fellebbezni a határozat ellen.

A kelet-londoni Bethnal Green kerületben élő család ügyvédje már bejelentette, hogy "minden lehetséges jogi úton" szembeszállnak az állampolgárság megvonásáról szóló határozattal.

Shamima Begum a The Timesban múlt csütörtökön megjelent interjúban elmondta: Szíriában férjhez ment az Iszlám Állam egy holland fegyvereséhez, akitől két gyermeke született, de mindkettő meghalt, főleg alultápláltságból eredő betegségekben.

Begum az interjú készítésének idején harmadik terhességének kilencedik hónapjában járt, és vasárnap fia született.

Sajid Javid belügyminiszter a londoni alsóház képviselőinek tartott szerdai tájékoztatójában egyenes utalást tett arra, hogy Shamima Begum újszülött fiát megilletheti a brit állampolgárság. Kijelentette: ha egy gyermek szülei elveszítik brit állampolgárságukat, az nem érinti gyermekük jogait.

Az üggyel a brit sajtó napok óta hatalmas terjedelemben foglalkozik, még a Brexit-folyamatot is a háttérbe szorítva, és a legfrissebb felmérés szerint a brit közvélemény elsöprő többsége egyetért Begum brit állampolgárságának megvonásával.

A Sky Data közvélemény-kutató cég szerdán ismertetett vizsgálata szerint a britek 78 százaléka gondolja úgy, hogy a belügyminiszter helyes döntést hozott, és csak 15 százalék tartja helytelennek a határozatot. A felmérés résztvevőinek 65 százaléka szerint Shamima Begumtól akkor is meg kell vonni a brit állampolgárságot, ha emiatt a fiatal nő hontalanná válik, és ezzel London nemzetközi jogot sértene.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!