A BBC tiltakozott a Trump elnök texasi beszéde közben operatőrét ért inzultus miatt

Külföld, 2019.02.13

A BBC brit közszolgálati médium kedden a Fehér Háznál tiltakozott azon inzultus miatt, amely operatőrét érte Donald Trump elnök előző napi texasi nagygyűlésén. A történteket Jeremy Hunt brit külügyminiszter is elítélte.

Az amerikai elnöknek a mexikói határnál található El Paso városában tartott hétfő esti nagygyűlésén egy résztvevő nekitámadt Ron Skeans brit operatőrnek, aki a sajtónak elkülönített részen forgatott, és megpróbálta elvenni tőle a kamerát. A résztvevő az amerikai elnök szlogenjével (Tegyük ismét naggyá Amerikát) feliratozott baseballsapkát viselt, és mielőtt a biztonsági szolgálat elvezette, hangosan szidalmazta a médiamunkásokat.

A brit újságíró nem sérült meg, de a BBC washingtoni irodavezetője, Paul Danahar kedden Twitteren közölte, hogy felkérte Sarah Huckabee Sanderst, a Fehér Ház szóvivőjét az inzultus körülményeinek átfogó kivizsgálására, beleértve azt is, hogy milyen biztonsági intézkedéseket hoztak a nagygyűlésen.

"A média számára fenntartott részt nem őrizték, a rendfenntartók közül senki nem avatkozott közbe, sem az agresszió idején, sem utána" - írta a mikroblogon Danahar. Leszögezte ugyanakkor, hogy az inzultus "nem veszélyeztette az operatőr életét".

Szemtanúk szerint az atrocitásra közvetlenül azt követően került sor, hogy beszédében Donald Trump többször is a média egy részének feltételezett elfogultságát emlegette.

Az inzultust látva az elnök félbeszakította beszédét, és odafordult a sajtó felé: "Minden rendben van?" - kérdezte.

A Fehér Ház tudósítóinak szövetsége kedden arra szólította fel az elnököt, "egyértelműen értesse meg híveivel, hogy az újságírók elleni erőszak elfogadhatatlan".

Sarah Huckabee Sanders azonnal reagált. Válaszában hangsúlyozta: az elnök "elítél minden egyén vagy csoport, köztük az újságírók elleni erőszakot". Hozzátette: mindenkitől, aki ilyen rendezvényen részt vesz, békés és tiszteletteljes magatartást kérnek.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter a Sky News televíziónak nyilatkozva ítélte el a történteket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!