A belga parlament külügyi bizottsága állásfoglalást fogadott el az ujgurokkal kapcsolatban

Külföld, 2021.06.15

A belga parlament külügyi bizottsága kedden állásfoglalást fogadott el, amelyben felhívja a figyelmet a kínai Hszincsiang régióban élő muzulmán kisebbség, az ujgurok helyzetére, a "népirtás komoly kockázatára", az etnikai csoport üldöztetésére és az emberi jogaik tömeges megsértésére - írta a Le Soir című belga napilap.

A bizottságban jelen lévő pártok képviselői mind támogatták az indítványt, kivéve a marxista nézeteket valló Belga Munkáspárt képviselőjét, aki tartózkodott.

Az állásfoglalásban arra kérik a belga kormányt, hogy ítélje el a pekingi vezetés ujgurokkal szembeni politikáját, "átnevelő táborokba hurcolásukat, munkára kényszerítésüket, sterilizálásukat". A bizottság képviselői azt szorgalmazzák továbbá, hogy az Európai Unió bővítse ki a Kína elleni szankcióit, és mondja fel a kétoldalú kiadatási szerződéseket, amennyiben a helyzet nem javul.

A szövegben többek között az Európai Unió és Kína között jelenleg tárgyalás alatt álló beruházási megállapodásra is kitérnek: a tárgyalás befagyasztására szólítanak fel mindaddig, amíg a kínai vezetés elleni uniós szankciók érvényben vannak, továbbá amíg a kelet-ázsiai ország nem tesz konkrét kötelezettségvállalásokat az emberi, a munkaügyi, a szociális és a környezetvédelmi jogok javítása tekintetében.

Az állásfoglalás végső elfogadásáról július 1-én szavaz a szövetségi parlament.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!