A belgiumi Vallónia betiltotta a szaúdi védelmi minisztériumnak és légierőnek szánt fegyverek exportját

Külföld, 2020.02.06

A belgiumi Vallónia kormánya betiltja a szaúd-arábiai védelmi minisztériumnak és légierőnek szánt hadiipari exportot, nem ad ki többé kiviteli engedélyt az ilyen szállítmányok számára - jelentette csütörtökön a helyi sajtó.

A döntést Elio di Rupo vallon miniszterelnök a szaúdi légierőnek a "drámai" jemeni konfliktusban játszott szerepével indokolta, hozzáfűzve, hogy a lépést számos konzultáció, illetve a geostratégiai, az etikai, illetve a gazdasági szempontok szigorú elemzése előzte meg.

Belga emberi jogi csoportok évek óta próbálják rábírni a vallon kormányt a szaúdi fegyverszállítások leállításra.

A vallon kormány mindazonáltal több exportengedélyt érvényesített a szaúdi királyi és nemzeti gárda számára.

"Ezeket a fegyvereket nem Jemenben használják, hanem szigorúan csak a királyi család és a vallási központok biztonsága érdekében" - hangsúlyozta Elio di Rupo szóvivője.

Belgiumban a fegyverexport engedélyeztetése a tartományok hatáskörébe tartozik.

Szaúd-Arábia a belga hadiipar egyik legfontosabb partnere. A belga cégek egyebek mellett lőfegyvereket, lőszereket, rakétákat, harckocsikat és páncélozott harcjárműveket szállítottak a széles körben diktatúrának tartott országba.

A sivatagi királyságnak eladott belga fegyverek többsége Vallóniában készült, 2018-ban 225 millió eurót tett ki az export értéke.

Az FN Herstal és a John Cockerill fegyvergyár mintegy 4400 embernek ad munkát. A vallon kormány az FN Herstal egyetlen részvényese.

Abed-Rabbó Manszúr Hádi jemeni szunnita elnök csapatai 2014 szeptembere óta harcolnak a síita húszi felkelőkkel és az Ali Abdullah Száleh volt államfőt támogató milíciákkal. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és légicsapásokkal segíti a kormányerőket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!