A belügyminiszteri és külügyminiszteri poszton is váltás várható a román kormányban

Külföld, 2019.07.15

Váltás várható a Viorica Dancila miniszterelnök vezette román kormányban: Carmen Dan belügyminiszter hétfőn már be is jelentette lemondását, a diplomáciai tárcát irányító Teodor Melescanu távozásáról pedig pártjának elnöke, a liberális ALDE-t vezető Calin Popescu Tariceanu házelnök beszélt kész tényként egy televíziós műsorban.

Mindkét tisztségviselő leváltására Klaus Iohannis államfő szólította fel május végén Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) miniszterelnököt. A jobboldali elnök ugyanis a két minisztert tartja felelősnek azért, hogy az európai parlamenti választáson sok román állampolgár a rossz szervezés miatt nem tudott élni választójogával. Iohannis azt vetette a szemükre, hogy május 26-án több ezer külföldön élő román állampolgár állt órákig sorba az ország külképviseletei előtt, és sokan közülük nem jutottak sorra, nem adhatták le szavazatukat, illetve hogy egyes belföldi választókörzetekben is a szervezési problémák miatt torlódás alakult ki.

Melescanu mindeddig elhárította személyes felelősségét, és Iohannist hibáztatta a torlódásért, amiért a korrupcióellenes népszavazást is "rászervezte" az EP-választásra. Carmen Dant a jobbközép ellenzék nem annyira az EP-választás, mint inkább a diaszpóra tavaly augusztusi tüntetésén végrehajtott erőszakos tömegoszlatás miatt bírálta. Mindkét ügyet az ellenzék folyamatosan napirenden tartotta, a büntetőjogi felelősséget pedig ügyészek vizsgálják.

Az időközben PSD-elnökké is megválasztott Dancila vélhetően azért nem váltotta le azonnal a két tárcavezetőt, mert el akarta kerülni annak látszatát, hogy ezzel politikai ellenfele utasítását hajtja végre, de a bukaresti média tudni véli, hogy neki is szándékában állt eltávolítani a kormányból Carmen Dan belügyminisztert, a korrupcióért bebörtönzött Liviu Dragnea volt PSD-elnök egyik legfőbb bizalmasát.

Dan hétfőn annyit mondott: lemondásával meg akarta előzni azt, hogy leváltásáról szavazzanak a PSD vezetőségi ülésén, és úgy ítélte meg, hogy a miniszterelnök az "utca nyomásának" engedve válik meg tőle. Hasonló módon az ALDE elnöke is azzal indokolta Melescanu leváltását, hogy "az ellenséges közvélemény" ellehetetleníti munkáját.

Román médiaértesülések szerint a román diplomácia irányítását Ramona Manescu volt EP-képviselő veheti át.

A PSD végrehajtó bizottsága hétfő délután várhatóan további minisztercserékről is dönt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!