A burgenlandi Felsőőrön létrejön a Népcsoportok Székháza

Külföld, 2022.01.22

    Felsőőr, 2022. január 22., szombat (MTI/APA) - A burgenlandi Felsőőrön (Oberwart) az ausztriai tartomány nemzeti kisebbségi képviselőinek közreműködésével felújítják, és a Népcsoportok Székházává alakítják át a város korábbi kollégiumát - jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök.

A Burgenland létrejöttének 100. évfordulója alkalmából indított kezdeményezéssel a tartomány a helyi nemzeti kisebbségeknek (osztrák megnevezéssel: népcsoportok) a régió identitásához, történetéhez és jelenéhez tett hozzájárulása iránti megbecsülését szeretné kifejezésre juttatni - írta pénteki üzenetében a Hans Peter Doskozil.

"Ez a ház egyrészt koordináló szerepet fog betölteni a népcsoportok közötti viszonyban, másrészt az osztrák társadalom megbecsülését és a harmonikus együttélést fogja jelképezni. Mindenki számára nyitva áll majd, és az információcsere, tanfolyamok, munkacsoportok, ünnepségek helye lesz" - írta.

A Népcsoportok Székháza a nemzeti kisebbségi szervezetek - a Burgenlandi Magyar Kulturális Egyesület, a Burgenlandi Horvát Kulturális Egyesület, a Roma Szolgálat, a Horvát Kulturális és Dokumentációs Központ, valamint a Burgenlandi Magyar, illetve Roma Népfőiskola közös otthona lesz.

A felújítás és átalakítás költségei mintegy 17 millió euróra rúgnak. A tartományi kormány a költségek előfinanszírozását biztosítja, ezen felül 2 millió euró támogatást is nyújt Burgenland megalakulásának 100. évfordulója alkalmából. Felsőőr városa a népcsoportok szükséges önrészéhez, valamint az adminisztrációs és szervezési feladatokhoz nyújt pénzügy támogatást. A székház egy részét a szövetségi kormány fogja használni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!