A cári család meggyilkolásához hasonlította a jekatyerinburgi érsek a templomépítés elutasítását

Külföld, 2019.05.27

A cári család meggyilkolásához hasonlította Kirill helyi metropolita azt, hogy Jekatyerinburgban tiltakozások akadályozták meg egy templom felépítését a többség által alkalmatlannak tartott helyszínen - közölte hétfőn az Interfax hírügynökség.

"Kihívás áll ma az egyház előtt. Ez a kihívás Jekatyerinburgban dörejlett fel. Csakúgy, mint ahogy száz évvel ezelőtt a lövések dördültek el, és királyi mártírok vére folyt" - hangoztatta a jekatyerinburgi és verhoturszki érsek.

Kirill metropolita nehezményezte, hogy Oroszország több városában is tiltakoznak az újabb templomok építése ellen, és kigúnyolják ortodox egyház értékeit.

"A fivéreink, a gyerekeink ők, akik eltévedtek a hitetlenség okán" - mondta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságírókkal közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kirill, az orosz ortodox egyházfő megvitatta a templomépítés ügyét. Azt nem kívánta elárulni, hogy volt-e nézetkülönbség a két vezető között.

Oroszország negyedik legnagyobb városában, a másfél milliós Jekatyerinburgban május 13-tól kezdődően több éjszakán át csaptak össze tüntetők rohamrendőrökkel. A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy zöld közterületen templom épüljön. A bolsevikok által 1930-ban lerombolt Szent Katalin-katedrális újjáépítését a jekatyerinburgi önkormányzat, és két helyi nagyvállalkozó szorgalmazza a város megalapításának 300. évfordulójára, amelyet 2023-ban készülnek megünnepelni.

A tiltakozók szerint az ingatlanfejlesztők a - nem az eredeti helyszínre - újratervezett vallási kegyhely melletti területeken lakó- és üzleti ingatlanokat is fel kívántak húzni. A tüntetők ezért környezetvédelmi, korrupcióellenes és a döntéshozatalban való részvételt követelő jelszavakkal vonultak utcára. Ellenzéki sajtóbeszámolók szerint a hatósági fellépésben civil ruhás, kisportolt férfiak is részt vettek.

Az erősödő helyi konfliktus közepette, május 16-án Putyin egy Kreml-barát mozgalomnak az állami televízió által is közvetített médiafórumán, kérdésre válaszolva azt javasolta, hogy az ügyben kérjék ki a helyiek véleményét. Miután a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet megállapította, hogy a felmérésbe bevont jekatyerinburgiak 74 százaléka szerint nem volt szerencsés a templomépítés számára kijelölt hely kiválasztása, Szverdlovszk megye kormányzója felszólította a város polgármesterét, hogy nézzen új helyszín után a projekt számára.

A jekatyerinburgi önkormányzat sajtóosztálya hétfőn közölte, hogy a helyi lakosoktól alig egy hét leforgása alatt a város 8200 helyszínre kapott javaslatot. Ezeket szakértői szűrést követően szavazásra fogják bocsátani.

A liberális és ortodox értékek összecsapásának helyszínévé vált, az Urál-hegység lábánál fekvő iparváros egyebek között arról nevezetes, hogy a bolsevikok 1918-ban itt gyilkolták meg családostul az utolsó cárt, II. Miklóst. Innen indult el az első orosz elnök, Borisz Jelcin országos politikai karrierje, s a város élén 2013 és 2018 között ellenzéki politikus, Jevgenyij Rojzman állt. Tavaly óta a polgármester személyről közvetlen választás helyett a városi tanács dönt.

A BBC orosz nyelvű kiadásának összefoglalója szerint jelenleg Oroszország legkevesebb öt városában - Szentpéterváron, Krasznojarszkban, Cseljabinszkban, Uljanovszkban és Nyizsnyij Novgorodban - folyik tiltakozás templomépítési tervek ellen. Kirill pátriárka vasárnap Strasbourgban kijelentette, hogy az orosz ortodox egyház az elmúlt egy évtized során napi átlagban három új templomot nyitott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!