A demokrácia elleni támadásnak nevezte a holland király a bűnügyi újságíró elleni merényletet

Külföld, 2021.07.07

A demokrácia ellen elkövetett támadást jelent a kedd este, egy holland bűnügyi újságíró ellen elkövetett gyilkossági kísérlet - jelentette ki Vilmos Sándor holland király szerdán Amszterdamban.

Peter R. de Vries ellen lőfegyverrel követtek el merényletet, az újságírót a fején érte a lövés, kórházba szállították.

Vilmos Sándor holland király nyilatkozatában mély megdöbbenését fejezte ki, és elítélte az újságíró elleni támadást.

A merényletkísérlet "a jogállamiságunk sarokkövét jelentő újságírás elleni támadás, s mint ilyen, az alkotmányos rendük elleni támadást jelent" - fogalmazott.

Sajtóértesülések szerint egy ismeretlen elkövető kedd este fél nyolckor lőtt rá a 64 éves újságíróra, aki éppen távozott egy televíziós stúdióból. Nem sokkal korábban de Vries egy élő műsorban szerepelt. De Vries Hollandia egyik vezető bűnügyi tudósítójának számít, és rendszeresen részt vesz tanácsadói minőségben bűnügyi eljárásokban, illetve szakértőként és kommentátorként televíziós műsorokban. Úgy tudni, jó kapcsolatai vannak mind az igazságszolgáltatás rendszerében, mind pedig az alvilágban, ennek ellenére több bűnüggyel kapcsolatban is kapott már fenyegető leveleket.

Peter De Vries jelenleg egy nagyszabású büntetőeljárásban a koronatanú tanácsadójaként vesz részt. A per a szervezett bűnözéssel áll összefüggésben. A koronatanú korábbi védőjét 2019 szeptemberében agyonlőtték, szintén Amszterdam utcáján.

A holland újságíró elleni merényletre reagálva Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében az írta, hogy "egyet kell értenünk abban, hogy az oknyomozó újságírás nem jelent fenyegetést, hanem eszköz demokráciáink számára".

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében azt írta: az eset az újságírás elleni bűncselekmény, és a demokrácia és a jogállamiság értékei elleni támadást jelent. "Feltartóztathatatlanul folytatjuk a sajtószabadság védelmében végzett munkánkat" - tette hozzá Michel.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke azt hangoztatta, média a demokrácia gerincét jelenti. Az újságírók ellen elkövetett támadások mindannyiunk elleni támadásokat jelentenek - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!