A Donyec-medencei frontvonalnál járt Zelenszkij

Külföld, 2021.12.06

Munkalátogatást tett Donyeck és a szomszédos Harkiv megyében hétfőn Volodimir Zelenszij ukrán államfő, aki a frontvonalon szolgálatot teljesítő katonákat is felkereste - hozta nyilvánosságra az elnöki iroda.

A közlemény szerint Zelenszkij köszöntötte a katonákat az ukrán fegyveres erők megalakulásának harmincadik évfordulója alkalmából, és kitüntetéseket, valamint ajándékokat adott át.

"Harmincéves lett az ukrán hadsereg. Ez idő alatt katonaságunk őrizte Ukrajna szabadságát, függetlenségét és szuverenitását. Az ukránok büszkék a hadseregükre. Az ukrán nép nevében köszönet az ukrán fegyveres erők katonáinak és veteránjainak önzetlen szolgálatukért és hősiességükért" - idézte a közlemény Zelenszkijt.

Egy később kiadott közleményben az elnöki iroda közölte, hogy Zelenszkij találkozott a frontvonalnál szolgálatot teljesítő katonákkal. Beszélgetett velük, és arra kérte őket, vigyázzanak magukra, hogy később mesélhessenek az utódoknak az ukrán hadsereg hősiességéről. A közlemény szerint az elnök megtekintett egy harcálláspontot, ahol megismerkedett a térségbeli hadműveleti helyzettel.

Az utóbbi napokban több olyan kijelentés hangzott el, amelyek szerint Oroszország nagyszabású támadásra készülhet Ukrajna ellen. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken a kijevi parlamentben kijelentette, hogy a katonai eszkaláció legvalószínűbb időpontja Oroszországgal január vége, de ez elkerülhető, ha pedig nem, akkor Ukrajna és nemzetközi partnerei visszavágnak. Közölte, hogy jelenleg 94 300 főre becsülik azoknak a katonáknak a létszámát, akik Oroszországból, valamint a megszállt ukrajnai területekről részt vehetnek a válság elmélyítésében. Reznyikov hozzátette, hogy Oroszország már megkezdte a téli gyakorlatokat Ukrajna közelében, fokozta a felderítői tevékenységét, ellenőrzi a kommunikációt, és álcázási intézkedéseket hajt végre. Hétfőn a miniszter egy sajtónyilatkozatában azt mondta, hogy az ukrán határ közelében egyre több orosz katona tartózkodik, és létszámuk hamarosan 175 ezerre nőhet. Reznyikov és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is kifejezésre juttatta az elmúlt napokban, hogy Kijev a Donyec-medencei konfliktus békés, diplomáciai úton történő rendezésében érdekelt, és nem szándékozik semmiféle erőszakos provokációt végrehajtani a térségben.

Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy az ukrán vezetés lemondott a konfliktus békés rendezéséről a Donyec-medencei konfliktusövezetben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a múlt hónap végén tagadta azokat az amerikai és ukrán állításokat, amelyek szerint Oroszország Ukrajna megtámadására készül, hozzátéve, hogy Moszkva szerint éppen Kijev készül agresszív lépésekre a Donyec-medence szakadár "népköztársaságai" ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!