TV műsor

A Fehér Ház nem járul hozzá a Mueller-jelentés szerkesztetlen változatának kiadásához

Külföld, 2019.05.08

A Fehér Ház törvény biztosította jogával élve nem járul hozzá a Mueller-jelentés szerkesztetlen, teljes változatának átadásához a törvényhozóknak - jelentette be szerdán Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője.

A szóvivőnő szerint az elnöki döntést elsősorban a demokrata párti törvényhozók viselkedése kényszerítette ki. Mint fogalmazott: "az elnöknek Jerrold Nadler hatalommal történt kirívó visszaélése és az igazságügyi miniszter kérése után nem maradt más választása, mint hogy éljen a végrehajtói hatalommal járó kiváltsággal".

A demokrata többségű képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke, Jerrold Nadler meghallgatásra hívta William Barr igazságügyi minisztert és egyben felkérte a Mueller-jelentés szerkesztetlen teljes változata és a kapcsolódó bizonyítékok dokumentumai átadására a bizottság tagjainak. Barr, miután a szenátus igazságügyi bizottságában részt vett a heves szócsatákkal tűzdelt meghallgatáson, a képviselőházi bizottság előtti megjelenést visszautasította. Az igazságügyi tárca egyúttal közölte, hogy nem adja ki a törvényhozóknak a Mueller-jelentés kért változatát.

A jelentést a Robert Mueller vezette különleges bizottság készítette el csaknem két esztendeig tartó munka - vizsgálatok és tanúk meghallgatása - után. A bizottság azt vizsgálta, hogy vajon a 2016-os választási kampány során Donald Trump és kampánycsapatának munkatársai összejátszottak-e oroszokkal. Továbbá feladata volt azt is feltárni, hogy Trump - már elnökként - nem akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Az első ügyben a bizottság válasza egyértelműen nemleges volt, az igazságszolgáltatás ügyében pedig azt állapította meg, hogy nincs elegendő bizonyíték a feltételezés alátámasztására. A konzekvenciák levonását azonban az igazságügyi miniszterre bízta, aki ezek után megállapította: az elnök nem akadályozta az igazságszolgáltatást.

A szenátus igazságügyi bizottsága ezt követően hallgatta meg William Barr minisztert és ez ügyben kívánta volna faggatni őt a képviselőházi bizottság is. Jerrold Nadler, a képviselőházi bizottság vezetője hétfőig adott határidőt Barrnak, és szerdán a bizottság megkezdte a szavazást arról, hogy megindítsa-e a felelősségre vonási eljárást Barr ellen a kérések megtagadásáért.

Sarah Huckabee Sanders szerdán - miközben az igazságügyi bizottságban megkezdődött a szavazás - kifejtette. "az amerikai nép átlát Nadler bizottsági elnök kétségbeesett trükkjén, amellyel el akarja vonni a figyelmet az elnök történelmi léptékű sikereiről és virágzó gazdaságunkról". Huckabee Sanders leszögezte: sem a Fehér Ház, sem William Barr igazságügyi miniszter nem fog eleget tenni Nadler "törvényellenes és meggondolatlan kéréseinek".

Közben szerdán reggel kiderült: Donald Trump arra utasította Don McGahnt, a Fehér Ház volt jogi tanácsadóját, hogy szintén ne jelenjen meg kongresszusi meghallgatáson.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!