A francia elnöki hivatal cáfolta a Macron esetleges lemondásáról szóló sajtóhíreket

Külföld, 2020.06.11

A francia elnöki hivatal cáfolta csütörtökön a Le Figaro című napilap értesülését, miszerint Emmanuel Macron államfő a közelmúltban felvetette lemondása lehetőségét azzal a céllal, hogy egy előrehozott választáson újraválasztassa magát.

"Cáfoljuk ezt a hírt. A köztársasági elnök soha nem említette lemondásának lehetőségét" - közölte az Elysée-palota a francia hírügynökséggel. Aláhúzták emellett, hogy Macron "soha nem vett részt videókonferencián adományozókkal", akikre az újság hivatkozott.

A Le Figaro azt írta, hogy a 2017-es elnökválasztási kampány legfőbb adományozóival szervezett videóbeszélgetésben az államfő "egyértelműen jelezte, hogy készen áll vállalni ezt a kockázatot". A stratégia célja az lenne a lap szerint, hogy a következő hetekben vagy hónapokban előrehozott választásokat tartsanak.

"Biztos, hogy én győznék, miután nincs velem szemben senki" - idézte a lap Macron állítólagos szavait.

Ötéves elnöki mandátumának második felében a francia elnök köztudottan új stratégiát keres, miután a megválasztását követő 60 százalék feletti tetszési mutatója olyannyira erodálódott a kormányellenes sárgamellényesek megmozdulásai, a tervezett nyugdíjreform elleni tiltakozások és a koronavírus-járvány kezelése miatt, hogy miniszterelnöke, a jobboldali Edouard Philippe is népszerűbb nála a felmérések szerint, a kormánypárt, a Köztársaság lendületben pedig több képviselő kiválása miatt a közelmúltban elvesztette abszolút többségét a nemzetgyűlésben.

Emmanuel Macron vasárnap este tartja negyedik televíziós beszédét a járványról, amelyben várhatólag a még érvényben lévő korlátozások további enyhítését jelenti be. A köztársasági elnök egy második beszédre is készül a helyhatósági választások június 28-i második fordulója és a július 14-i nemzeti ünnep között, amelyben pedig mandátuma további nagy terveit mutatja be a következő csaknem két évre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!