TV műsor

A francia iskolákban több mint négyszáz alkalommal sértették meg a vallási semlegességet az elmúlt hónapokban

Külföld, 2018.10.11

Több mint négyszáz olyan eset történt április és június között a francia iskolákban, amely a vallási semlegesség megsértésének tekinthető - közölte csütörtökön Jean-Michel Blanquer oktatásügyi miniszter, aki a nem megfelelő öltözéket vagy egyes foglalkozásokon, például úszásoktatáson való részvétel megtagadását említette példaként.

Franciaországban 2004. tavaszán fogadták el azt a törvényt, amely tiltja a vallási jelképek viselését az állami fenntartású közoktatási intézményekben. Az oktatási minisztérium először készített ezen szabály megsértéséről számszerűsített felmérést. Az oktatási miniszter a szekularizáció és a vallások közti viszonyért felelős koordinátorok országos tanácskozásán ismertette az adatokat.

Április és június között ezer esetben érkezett jelzés az oktatási irányítás felé a vallási semlegesség elvének megsértése miatt, ebből 402 volt olyan, amely ellen felléptek az illetékesek és megfelelő választ foganatosítottak, hatvan esetben pedig az intézményekben személyesen kellett intézkedniük.

"A visszajelzések a szekularizáció különböző megsértéseit bizonyítják: öltözékek, hamis orvosi igazolások, egyes lányok nem hajlandók uszodába menni, egyes fiúk nem hajlandók kezet fogni nőkkel, van, aki pedig a vallása nevében vitat bizonyos tanokat" - mondta a miniszter. "Nem kizárólagosan az iszlám az érintett vallás, több vallásról is szó van" - tette hozzá.

A tárcavezető elmondta: április óta vannak visszajelzések, korábbról nincsenek számadatok, de az oktatási tárcának az benyomása, hogy a vallási semlegesség megsértésnek jelensége létező probléma, amelynek visszaszorítására a tárca mindent megtesz.

Az oktatási minisztérium a közelmúltban létrehozott egy e-mail címet, ahol a tanárok és a közoktatásban dolgozók jelezhetnek minden olyan magatartást vagy megszólalást, amely sérti a vallási semlegességet. A bejelentést követő 24 órában az oktatási tárca felveszi a kapcsolatot a bejelentővel, és minden esetet kivizsgál.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!