A francia kormány visszautasítja, hogy Emmanuel Macron kampánya törvénytelen módon jutott támogatásokhoz

Külföld, 2018.06.07

Benjamin Griveaux francia kormányszóvivő visszautasította csütörtökön azokat a vádakat, miszerint Emmanuel Macron rejtett módon kaphatott támogatásokat a tavalyi elnökválasztási kampányához azáltal, hogy kedvezményes áron kötött bérleti szerződéseket egyes rendezvényhelyszínekre.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP) jóváhagyta Emmanuel Macron kampányköltségeit.

A Radio France közrádió, a Le Monde című balközép napilap és a Médiapart tényfeltáró portál értesülései szerint a 2017-es elnökválasztási kampányban Emmanuel Macron jelentős kedvezménnyel bérelte ki a párizsi Antoine színházat, a Bellevilloise nevű klubot vagy Lyonban egy hajót és más vidéki helyszíneket. A magánkézben lévő párizsi színházterem bérleti díjára például 75 százalékos kedvezményt kapott a Théatre Antoine tulajdonosától, Jean-Marc Dumontet-től, aki a kampányban nyíltan Macront támogatta. A Bellevilloise-nak 1200 euró bérleti díjat fizetett Macron kampánystábja, miközben a szocialista jelöltnek, Benoit Hamonnak ugyanitt 4800 euróba került egy este.

"Emmanuel Macron jelölt kampányszámláit az illetékes hatóságok jóváhagyták" - közölte a francia elnöki hivatal a francia hírügynökséggel, s nem kívánta kommentálni a sajtóértesüléseket.

A kormányszóvivő sajtótájékoztatóján viszont arra is emlékeztetett, hogy az esélyesnek számító elnökjelöltek közül Macron elszámolásán módosított a legkevésbé a bizottság, mintegy 120 ezer eurós összegben.

Az elnökválasztási kampányra a választási törvényben maximálisan engedélyezett 22,5 millió eurós összegből Emmanuel Macron 16 698 320 euró költséget jelentetett be az elnökválasztási kampány után, amelyből 16 578 781 eurót fogadott el a bizottság.

A második helyen végzett radikális jobboldali Marine Le Pen esetében 873 576 eurót, a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon számláiban pedig 434 939 eurós kiadást találtak szabálytalannak a hatóságok, így valamennyi kampánystábnak pontosítania kellett a végelszámolásokat. Jean-Luc Mélenchon esetében az ügyészség vizsgálatot is indított a szabálytalan elszámolások ügyében.

"Fontos, hogy eltöltsenek ezzel egy délelőttöt, de mivel Jean-Luc Mélenchonnak 450 ezer eurós módosítása volt, azt javaslom, hogy arányosan rá legalább két napot fordítsanak, s Marine Le Pen 870 ezer eurójára attól tartok, hogy egy hétre is szükségük lesz" - fogalmazott a kormányszóvivő francia újságírók előtt.

Miután a Médiapart már májusban megírta, hogy a GL Events rendezvényszervező cég "rendkívüli kedvezményeket" adott Emmanuel Macron kampánystábjának, az illetékes hatóság május elején közleményben jelezte, hogy azok "elfogadhatók" voltak és nem minősülnek törvénytelen kampányfinanszírozásnak. Emmanuel Macron kampánystábjának tagjai pedig arra hivatkoztak, hogy a rendezvények és a helyszínek költségeire kért kedvezmények bevett és elterjedt szokás a politikai életben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!