A francia kormányszóvivő üdvözölte az algériai tüntetők visszafogottságát

Külföld, 2019.03.11

(MTI/AFP) - A francia kormány szóvivője, Benjamin Griveaux üdvözölte hétfőn az algériai tüntetők "nyugalmát, méltóságát és visszafogottságát", és hangsúlyozta, hogy az algériai népnek kell megválasztania a vezetőit és a jövőjét.

"Nagy csodálattal figyeljük a tüntetők nyugalmát" - jelentette ki a szóvivő a kormány ülése után Párizsban.

Az algériai fővárosban és más várokban több napja tüntetnek az ellen, hogy a 20 éve hatalmon lévő, 2013-ban agyvérzést szenvedett 82 éves Abdel-Azíz Buteflika elnök ötödször is induljon az államfői tisztségért.

"A válsággal kapcsolatban a francia álláspont nem változott" - jelentette ki Benjamin Griveaux. Az első dolog, hogy Algéria szuverén állam, az algériai népnek és csakis neki kell megválasztania a vezetőit és a jövőjét", amelyhez elengedhetetlen az "átláthatóság és a folyamat szabadsága" - tette hozzá.

A két másik elv pedig az, hogy Algéria baráti ország és kulcsszerepet játszó állam Afrikában és természetesen Földközi-tenger térségében. Ezért Algéria stabilitása, biztonsága és fejlődése lényeges - tette hozzá a szóvivő.

A vasárnapi diáktüntetések után az algériai ügyvédek kezdtek 48 órás sztrájkba, követelve, hogy az április 18-i elnökválasztáson induló jelöltek dossziéját hitelesítő államtanács ne hitelesítse Buteflikáét, miután a politikus nem képes ellátni az államfői teendőket.

Buteflika vasárnap tért vissza Genfből, ahol a hivatalos indoklás szerint "kivizsgálás" céljából két hetet töltött kórházban.

A közösségi portálokon egy titokzatos"Bírák klubja" nvet viselő csoport szólította fel munkabeszüntetésre a bírákat. Az állítása szerint 1000 bírót tömörítő szervezet azt is közölte, hogy a tagjai nem hajlandóak a választási bizottságokban dolgozni.

Az ügyvédek sztrájkjához az igazságügy-miniszter figyelmeztetése ellenére Annabában, az ország negyedik legnagyobb városában, illetve a kabiliai Bedzsájában bírák és bírósági hivatalnokok is csatlakoztak.

A fővárosban a bankok, üzletek nyitva tartanak, a gépjármű-forgalom is zavartalan, a metró és a villamosközlekedés viszont reggel óta szünetel. Az autóbuszok nem a menetrend szerint és nem minden vonalon járnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!