A francia semmítőszék jóváhagyta a ruandai népirtás gyanúsítottjának átadását a nemzetközi törvényszéknek

Külföld, 2020.09.30

A francia semmítőszék jóváhagyta szerdán a párizsi fellebbviteli bíróság korábbi döntését arról, hogy Franciaország átadhatja a ruandai népirtás egyik gyanúsítottját, Félicien Kabugát a tanzániai székhelyű nemzetközi törvényszéknek.

A 26 évnyi bujkálás után Párizsban májusban elfogott férfit azzal vádolják, hogy pénzügyi támogatást nyújtott az annak idején mintegy 800 ezer embert meggyilkoló hutu milíciáknak.

A fellebbviteli bíróság, amelynek feladata az elfogatóparancs érvényességének vizsgálata volt, júniusban rendelte el a 84 éves Kabuga átadását, de a gyanúsított fellebbezett a döntés ellen a semmítőszéknél.

Szerdán a testület megállapította, hogy semmilyen jogi vagy egészségügyi akadálya nincsen az elfogatóparancs végrehajtásának.

A több mint két évtizede bujkáló férfi arra hivatkozva fellebbezett, hogy egészségi állapota miatt tart attól, hogy a tanzániai Arushába szállítsák, ahol a népirtások és az emberiesség elleni bűntettek ügyében ítélkező ENSZ-bíróság székel. Ügyvédje szerint a férfi nem élné túl az átszállítást és az ottani fogva tartási körülményeket.

A szerdai döntést követően Franciaországnak egy hónap áll rendelkezésére, hogy átadja Kabugát.

Félicien Kabuga első helyen szerepelt a ruandai körözési listákon, ötmillió dolláros (1,6 milliárd forintos) vérdíjat is kitűztek a fejére. A francia igazságügyi tárca szerint Kabuga hamis személyazonossággal élt egy lakásban a Párizshoz közeli Asnieres-Sur-Seine-ben, ahol május 16-án őrizetbe vették.

A férfi Németországban, Belgiumban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kenyában és Svájcban is élt az elmúlt 26 évben.

A hutu üzletember olyan ruandai milíciáknak nyújtott pénzügyi támogatást, amelyek 800 ezer tuszival és mérsékelt hutuval végeztek mindössze száz nap leforgása alatt 1994-ben. Kabuga hatalmas mennyiségű bozótvágó kést (machétét) és kapát vásárolt fel annak tudatában, hogy azokat gyilkosságra fogják felhasználni - írta egyik híroldalán az ENSZ. A világszervezet szerint emellett ő volt a hírhedt Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM) rádióadó egyik társtulajdonosa. Ez a széles körben hallgatott hírforrás szólította fel a hutukat a tuszik meggyilkolására, és gyűlöletkeltő adásaival jelentős szerepe volt a népirtás kirobbantásában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!