A gyűlöletbeszéd veszélyéről beszélt az olasz belügyminiszter a zsidó közösségek vezetőivel

Külföld, 2019.11.11

A gyűlöletre és antiszemitizmusra uszítás az erőszak első állomása Luciana Lamorgese belügyminiszter szerint, aki a római zsidó közösségnél tett látogatást hétfőn egy olasz holokauszt-túlélőt ért támadások után.

Luciana Lamorgese kijelentette, hogy Olaszország az egyik legbiztonságosabb országnak számít, ami az idegengyűlöletből, faji vagy vallási alapon elkövetett támadásokat illeti. Hangsúlyozta azonban, hogy ettől még nem szabad lankadnia a figyelemnek és az emlékezetnek. Felelősségteljes magatartásra szólította fel az olasz politikai és intézményes életet, a közösség erejét hangsúlyozva.

Az olasz belügyi tárca vezetője az utóbbi időben az olasz internetes oldalakon és a közéletben is felerősödött gyűlöletbeszédre utalt. Kijelentette, hogy ez aggodalomra ad okot, és az erőszak első állomásának számít.

Luciana Lamorgesét a római zsinagógában Riccardo Di Segni római főrabbi, Ruth Dureghello, a római zsidő közösség elnöke, valamint Noemi Di Segni, az olasz zsidó közösségek uniójának elnöke fogadta.

Riccardo Di Segni kijelentette, hogy a zsinagóga nem kizárólag imahely, hanem az olaszországi zsidóság életerejét jelképezi. Hozzátette, hogy az olaszországi zsidóság nem "biztonsági problémát" jelent, hanem gazdagságot hordozó kultúrát.

A belügyminiszter látogatása egybeesik a holokauszt-túlélő Liliana Segre örökös olasz szenátor elleni támadásokkal. A 89 éves Segre nyilvánosságra hozta, hogy naponta több száz antiszemita üzenetet kap interneten. Újfasiszta csoportok is tüntettek ellene. Liliana Segre vezetésével egy olasz parlamenti bizottság is alakult a gyűlölet bármilyen megnyilvánulása ellen. Ezt a jobboldali olasz parlamenti pártok nem támogatták, de a Liliana Segrével szembeni verbális agressziót Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és Matteo Salvini, a Liga vezetője is elítélte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!