A horvát kormányfő a sztrájk beszüntetésére szólította fel az oktatási dolgozókat

Külföld, 2019.10.31

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a csütörtöki kormányülésen az október 10. óta tartó sztrájk beszüntetésére szólította fel az oktatási dolgozókat Horvátországban.

"Még egyszer arra kérem az oktatási dolgozók szakszervezeteit, a tanítókat és a tanárokat, hogy észszerűen gondolják át a kormány 6,12 százalékos béremelési javaslatát, valamint vegyék figyelembe: készen állunk arra, hogy intenzíven dolgozzunk a jelenlegi bérbesorolási kategóriák felülvizsgálatán, hogy igazságosabbá és jobbá tegyük őket" - mondta az N1 hírcsatorna által élőben közvetített kormányülésen.

A sztrájk hatására a kormány nemrég úgy döntött, három ciklusban, hat százalékkal emeli jövőre az állami tisztviselők és közalkalmazottak bérét. A pedagógus szakszervezetek azonban az úgynevezett illetményszorzók 3 százalékpontos emelését is követelik, mert szerintük az oktatási dolgozók fizetései így is elmaradnak a közszféra más területein dolgozókétól.

Mivel a kormány nem tett eleget a pedagógusok követeléseinek, a kisebbik koalíciós partner, a liberális Horvát Néppárt (HNS) vezetése azzal fenyegetett, nem szavazzák meg a jövő évi költségvetést, és kilépnek a kormányból, ami akár előrehozott választásokhoz is vezethetett volna. Ez azonban nem történt meg. A nagyobbik kormányzó párt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a HNS szerdán megállapodott arról, hogy 2020. június 30-ig a kormány felülbírálja a jelenlegi bérbesorolási kategóriákat. Ha a rendelkezésre álló idő alatt ez mégsem sikerül, a pedagógusi bértáblán belül két százalékponttal emelik az úgynevezett illetményszorzókat. A HNS két minisztere - a koalíciós megállapodás nyomán - csütörtökön így megszavazta a jövő évi költségvetést.

Az oktatási dolgozók szakszervezetei azonban nem elégedettek, és továbbra is sztrájkolnak.

Branimir Mihalinec, a középiskolai dolgozók független szakszervezetének elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: számukra semmit nem jelent a HDZ és a HNS megállapodása. Mint mondta, nem kíván nyilatkozni a két párt egyességéről, a szakszervezetek követeléseiket és érveiket az illetékes miniszter által hétfőre tervezett találkozón ismertetik.

Josip Aladrovic munka- és nyugdíjügyi miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások során végre sikerül megállapodásra jutni a szakszervezetekkel, és megoldást találni a problémákra. Kiemelte: egy kompenzációs intézkedésről, azaz megállapodásról van szó, amely a koalíciós partnerek között jött létre, és amelyet hétfőn ismeretet a szakszervezetekkel.

A szakszervezetek irányításával 16. napja úgynevezett gördülő sztrájkot tartanak az oktatási dolgozók; minden nap más megyék sztrájkolnak, és hetente egy napra csatlakoznak hozzájuk a felsőoktatási intézmények is. A szakmai szervezetek vezetői minden nap délben sajtótájékoztatót tartanak, ahol beszámolnak az előző nap eredményeiről, hogy mennyien és mely intézetekben vettek részt a pedagógusok a sztrájkban, és bejelentik, mely megyékben nem veszik fel másnap a munkát. A szakszervezetek korábban többször nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy a koalíciós partnerek közötti viták elvonják a figyelmet az oktatási dolgozók valós követeléseiről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!