A húsvéti ünnepek megemelték a kiskereskedelmi forgalmat Németországban

Külföld, 2019.05.31

A vártnál jóval nagyobb mértékben bővült a kiskereskedelmi forgalom áprilisban éves összevetésben Németországban, ami leginkább a húsvéti ünnepeknek volt köszönhető.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom, az árhatások kiszűrésével, 4,0 százalékkal emelkedett tavaly áprilishoz. Elemzők 1,1 százalékos emelkedésre számítottak a márciusban mért 2,1 százalékos csökkenés után.

Nominálisan - árhatások kiszűrése nélkül - 4,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban az egy évvel korábbihoz képest.

A jelentős emelkedés alapvetően annak tudható be, hogy idén teljes egészében áprilisra estek a húsvéti ünnepek, míg tavaly márciusra.

Ugyanakkor az előző hónaphoz képest naptári és szezonális kiigazítással számolva reálértéken 2,0 százalékkal, nominális értéken pedig 1,5 százalékkal csökkent a német kiskereskedelmi forgalom áprilisban az előző hónaphoz képest. A tényadatok jóval rosszabbak a várakozásoknál, ugyanis elemzők 0,1 százalékos havi reálnövekedésre számítottak a márciusi 0,2 százalékos csökkenés után.

Tavaly és idén áprilisban is 24-24 napon voltak nyitva az üzletek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!