TV műsor

A jövő évi pekingi téli olimpia bojkottjára szólította fel a cseh szenátus az ország vezetőit

Külföld, 2021.06.10

A jövő évi pekingi téli olimpia bojkottjára szólította fel a cseh politikai vezetőket a prágai parlament felsőháza csütörtökön.

A szenátus határozata szerint a cseh politikai vezetés a játékok bojkottálásával kimutathatná, hogy nem óhajtja legitimizálni az emberi jogok folytatódó megsértését Kínában. A prágai kínai nagykövetség határozottan elítélte a felsőház felhívását.

A szenátorok úgy vélik, hogy a kínai kommunista rendszer nem tartja tiszteletben az ujgurok és a tibetiek jogait, illetve nemzetközi kötelezetségvállalásaival ellentétben jogcsorbításra törekszik Tajvanon és Hongkongban.

Kína már 2008-ban visszaélt a nyári olimpiai játékokkal, korlátozta a sportolók és az újságírók szabad mozgását is - mondta Pavel Fischer független szenátor, a külügyi bizottság elnöke.

"Nem gondolom, hogy határozatunk elfogadása után a kínai elnök ma rosszabbul aludna" - jegyezte meg ironikusan Jirí Cunek, a KDU-CSL szenátora, aki ellenezte a javaslatot.

Szerinte nem jó, ha Csehország egyedül próbál lépni ebben az ügyben, hatékonyabbnak tartja, ha a jövő évi pekingi téli olimpiával kapcsolatban a Visegrádi Négyek csoportja vagy az Európai Unió fogadna el közös álláspontot.

A pekingi téli olimpia politikai bojkottálását már korábban javasolta az amerikai képviselőház elnöke Nancy Pelosi.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!